E moj druže Sarajevski..

Unatoč određenim pomacima u istrazi, navijači Sarajeva neće odustati od svojih zahtjeva, ustvrdio je predstavnik navijača Muhamed Grbo.

– Ulice u Sarajevu nećemo odblokirati dok se ubojica ne pronađe i dok se privedeni navijači, koje je nasumice privodila policija, ne vrate u Sarajevo, kazao je Grbo.

Sarajevo, ” grad sa dušom ” kaže moja majka, osobno sam bio samo jednom u tom gradu, daleke 1990.g. ne znajući kakve strahote ga čekaju…Bio sam u proputovanju neželjenom, na putu u neke za mene tada bolje krajeve..Odsjeli smo na Grbavici kod prijatelja moje majke, odnosno obitelji kod koje je stanovala čitavo vrijeme školovanja u Sarajevu..

Destinacija tog proputovanja je bila Zapadna Hercegovina, jedan veliki dio mog obiteljskog stabla se račva prema Mostaru, Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, Rakitnom..Nisam postao nikada dijelom te priče (osim ljetovanja kasnijih godina), ubrzo smo iz Hercegovine produžili za Zagreb i to je bio konačan kraj tog puta..

Zašto ovaj uvod?

Da podilazim Sarajlijama koji se smatraju žrtvama ovog nemilog događaja od prije dva dana kada je izgubljen mladi život? NE

Da objasnim kako krv nije voda, pa da stanem na stranu čovjeka koji je ubio drugog čovjeka i pokušam to opravdati? NE

Jednostavno imam potrebu nešto napisati, zvuči smiješno ali gotovo kao da imam obavezu prema samome sebi ova razmišljanja predočiti ispred sebe na papir..

Čitam citat kojim započinjem tekst, citat gospodina Muhameda Grbe i prvo što mi upada u oči kao dio nelogičnosti je riječ ” navijači “, a što su to navijači?

Znam o čemu pišem, nisam novinarčić nekog usranog portala koji vapi za ekskluzivom a nikada nije promolio glavom na stadion, nikada nije išao na gostovanja koja su u pravilu najzanimljiviji i najuzbudljiviji dio navijačkog života..

No ono što sam dosada vidio na snimkama što novinarskim što policijskim svakako nisu navijači, ono nisu ništa drugo nego horda huligana, talog ljudskog društva, čovjek koji na običnog plavca baca žardinjeru od kojih desetak kila, može li se taj čin tretirati kao pokušaj ubojstva hladnim oružijem??

Puno ljudi priča svašta a u principu nezna ništa..

Više puta sam osobno prisustvovao ružnim događajima, kada sam se osobno uvjerio  svoj beskrupuloznosti i bezosjećajnosti tog taloga ljudskog društva koji se često krije pod krinkom navijačke skupine, sistem ” u čoporu sam hrabriji u čoporu sam sigurniji “..Na Maksimirskom stadionu huligan nakon kraćeg naguravanja gurne dečka niz stepenice sa vrha istočne tribine (dečko kojeg je gurnuo je bio na tribini sa curom i nije bio sudionik nereda ni navijanja), nakon što se skotrljao niz stepenice dobrih desetak metara ostao je ležati bez svijesti na dnu stepeništa, huligan doletava do njega i još ga nekoliko puta udara šakom u glavu, zatim mrtav hladan skida kratku majicu sa sebe a kolege huligani mu dodaju drugu da se presvuče, te kao da se ništa nije dogodilo kreće prema izlazu sa stadiona..

Bio sam svjedok događaja, prijatelj je zvao hitnu a ja sam osobno prokazao presvučenog počinitelja policiji na izlazu ( tako što sam trčao za njim a on mi psovao sve po spisku “ da koja sam ja pička i da će me ubiti “, trčeći ispred mene ne bi li se što prije izgubio sa mjesta događaja), nisam lik koji vuče murijake za rukav i cinkari, iz iskustva znam da je najbolje gledati vlastita posla ali na ovakvu beskrupuloznost sam morao reagirati, nisam mogao vjerovati da je netko spreman čovjeka na podu iznabijati šakama, ostaviti ga da leži u nesvijesti  i potom se očito uobičajenim postupkom presvlačiti u hodu da bi izbjegao prepoznavanje..

Gledam snimke nereda u Širokom i vidim upravo to, gledam snimke Dinamovih navijača u Temišvaru od prije par dana i vidim upravo to..Vidim djecu koja se igraju šibicama dok roditelji gledaju u stranu, a kada se u konačnici zapali kuća krivci se traže u policiji, vatrogascima i instalacijama neispravnim tj. u državnom sistemu..Daleko od toga da ne postoji više odgovornih strana u takvim situacijama, no glavna odgovornost ipak leži na toj djeci koja se igraju sa vatrom, barem ja tako gledam na to..

Zašto su “horde zla ” razbijale izloge i autobusne stanice po Širokom usput maltretirajući lokalno stanovništvo? Tko god zna išta o principu djelovanja navijačkih skupina, zna da se u tom svijetu huliganizma, reputacija stiče upravo na takav način, na način da odeš protivniku u dvorište i napraviš pizdariju, odnosno poniziš ga u njegovom dvorištu..Tada za poraženog nema veće sramote a za pobjednika nema većeg ponosa, nakon toga kreće glorificiranje glavnih aktera tih događaja, vođe dobijaju na ugledu u svojoj skupini a sama skupina dobija na rejtingu u očima suparničkih skupina, ako vas ovo podsjeti na neku epizodu sa kanala Animal planet, to nije slučajnost to je evolucijski korak u natrag…

Događaju u Širokom nisam osobno prisustvovao pa ni ne želim ulaziti u detalje, odnosno nagađanja što i kako se dogodilo to što se dogodilo, samo mislim da bi gospodin Muhamed Grbo ubojicu svoga kolege trebao tražiti ponajprije u svojim vlastitim redovima a ne se postavljati na način kao da su “horde zla ” sadile cvijeće po Širokom, a ubojici neka se sudi pa ako se dokaže hladnokrvno ubojstvo neka leži dugogodišnju kaznu, ako se dokaže ubojstvo u samoobrani neka sud donese pravednu odluku..

Neka red bude red i đavolu i đakonu…


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s