Cvijet

Podržavam prosvjede, bilo koje vrste, dokle god su oni iskazivanje građanske svijesti i dok su gonjeni motivom da skupina individualaca udružena u grupu ukazuje na pojedine anomalije i nerazboritosti oko nas. Iz tog razloga sam prisustvovao jednom od prosvjeda, čisto da bi svojim prisustvom pokazao želju za promjenama, promjenama u razmišljanju i nastupanju pojedinca u našem društvu, građanska svijest je jedna od disciplina demokracije i treba je vježbati, vježbati do iznemoglosti dok ne postane navika.

Sve je to tako krasno i lijepo, moji unutarnji monolozi, promišljanja, koja prekida : “Jebem ti Isa’ kakva je ovo riba”, u zemlji Hrvata i Katolika, ja nisam ni jedno ni drugo, nisam jer ne želim biti, ne želim postiti na čistu srijedu ne razumijevajući samu srž toga posta, ne želim trabunjati “Bog i Hrvati” ne razumijevajući porijeklo, smisao i povijesni kontekst tog slogana, ne želim niti vlast u svojim rukama, ne želim odgovarati za druge, želim oko sebe samosvjesne pojedince, ne nužno istomišljenike, čak štoviše želim različitosti u promišljanjima, no ponajprije želim ljude sa STAVOM.

A oko mene, na žalost, velika većina ljudi nema STAV, o bilo čemu, nema stav o kulturi, politici, religiji, moralu, etici, rulja nema stav, ima samo utabane staze prosječnosti, dogmi i floskula. Stoga ako je velika većina nas Hrvata, samo hrpa govana bez stava, zašto očekivati da će iz te hrpe govana glavu promoliti nešto razumno, pošteno, pametno, nešto sa stavom?

Osobno sam politički orijentiran DESNO, u Hrvatskoj je to kao “ritam bez bubnjara”, desnica je toliko retrogradna, zatucana, toliko bez jasnog cilja i stava da bilo koji kvazi “ljevičar” može održati predavanje i argumentirano začepiti usta tim nazovi “desničarima”, tim polupismenim (u većini) stvorovima kojima desnica seže do “vanjskog neprijatelja” i nazad, dalje od toga ne vide, nažalost, ne vide kako su sami sebi najveća opozicija, ne vide da svojom površnošću i banalnošću samo stavljaju argumente u usta političkim neistomišljenicima.

Ovaj tekst ne bi trebao biti moj egotrip, moje pametovanje i izdizanje iznad tobožnje prosječnosti, on bi trebao biti stav i promišljanje pojedinca, ja sam pripadnik srednje klase intelektualno i materijalno, dakle ja sam onaj prosjek iznad kojeg bi trebala stasati intelektualna elita a ispod kojeg bi se nalazili samo rijetki nedorasli pojedinci bez stava.

No dok je situacija obrnuta, dok kao većina prevladavaju nedorasli pojedinci bez stava iznad kojih stasaju isto tako nedorasle kvazi elite, teško da možemo očekivati nešto bolje od ovoga što imamo, a pogotovo ne preko noći, stoga od ovih prosvjeda ne treba očekivati nemoguće, treba ih gledati u kontekstu odrastanja jednog društva koje spoznaje moć pojedinca sa stavom.

Odrastanjem društva i stasanjem nekih novih generacija u zajednici gdje će stav biti poželjna osobina, polako će se učiti neke demokratske discipline, polako će se učiti moralu, altruizmu, humanosti, poštenju, odgovornosti spram vlastite zajednice, polako će se učiti kako čekati kusur na blagajni, zašto ne parkirati na mjesta za invalide, zašto odvajati papir od stakla, zašto ulje na autu ne mijenjati kod obližnjeg potoka, zašto perilicu rublja ne ostaviti u šumarku skrivenom, zašto me ne pustiti da vozim dalje pijan jer sam samo par stotina metara od kuće nego mi naplatiti kaznu da mi to više ne padne napamet, i tako dalje i tako dalje.

Polako i ako ikada odrastemo kao zajednica, možda iz nekada hrpe govana izraste prekrasan cvijet, cvijet razuma, blagostanja i civilizacijskih tekovina, osobno sam se pomirio sa činjenicom kako za svog života cvijet neću dočekati, patetično to bilo ili ne, nadam se da ću barem sjeme posijati, za neke druge sretnije generacije.

Nadrobio sam ovdje svega i svačega, znam, monolozi su gadna stvar, kao ringišpil bez struje, ali eto nadam se da će više ovakvih monologa u više srednjestaleških glava, dovesti do nekog pomaka, do nekog sjemena iz kojeg mora nešto proklijati, dosta je valjda bilo jalovih godina.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s