Radio

“Danas sam bacio radio kroz prozor..” govori jedan poznati stih novovalnog benda Film, za razliku od junaka pjesme ja sam ponosan na činjenicu kako radio nije ni ušao u moj skromni dom.

Jednostavno, nikada nisam trpio činjenicu da netko drugi bira glazbu za mene, da jinglovima upada u pjesmu, da kaže “a sada malo rock n rolla” i onda pusti “Sultans of swing” od Dire Straitsa po valjda 173456 put, kao da ništa drugo nije snimljeno prije i poslije te pjesme. Mislim, štujem ja brate Dire Straitse, ali daj ono iznenadi mene, sebe, logiku, zdrav razum i vjerne slušatelje pa pusti npr. MC5 “Kick out the jams”, to je isto rock n roll, jako dobar rock n roll.

Netko će mi vjerovatno zamjeriti da sam isuviše “uopćio” temu i da plešem na rubu generaliziranja i očite subjektivnosti, taj “netko” možda će biti u pravu, no ja se ne mogu oteti dojmu da se radio kao medij sveo na trivijalnost i šund, premda ima predispozicije da bude nešto puno više od toga. Takovom razmišljanju svakako je kumovala činjenica kako je radio razvojem ponajprije interneta, izgubio onaj efekt “lučonoše” koji je bio zaslužan za višesatna bdijenja uz radio prijamnike kako bi se čula nova stvar od Rolling Stonesa, no ta činjenica ipak ne mora biti nužno negativnog predznaka jer otvara neke sasvim nove horizonte u funkcioniranju radija kao medija.

Unatoč tome, pretražite li sada osnovnom tražilicom radio postaje u Hrvatskoj, naići ćete na petnaestak sličnih tematskih postaja čiji se eter svodi na servisne informacije i često žalosno humorne voditelje čije otužne upadice nasmijavaju rijetke izuzetke, a o izboru glazbe da ne govorimo. Pretpostavka je da bi netko kao radijski voditelj trebao imati osnovne spoznaje o glazbi, koje nadilaze pusto pregledavanje stanja na Bilboardu i vječnih lista magazina Rolling Stone. Iz tog razloga Hrvatska nema, barem koliko ja znam, jaki tematski radio koji bi se bavio alternativnom glazbom, dakako alternativnom u svom širem obliku, sasvim bi bio dovoljan mali odmak od mainstreama i svakodnevnice Hrvatskog radijskog etera da bi ga se moglo smatrati alternativnim.

Bilo je tu raznih pokušaja, možda ponajprije popularna “stojedinica”, no budimo realni, sve su to bili jalovi pokušaji koji nisu bitno promijenili katastrofalno stanje mentalne higijene Hrvatskog puka, koji spremno prihvaća šund kao dio vlastitog identiteta. Netko će ovakvo razmišljanje smatrati pretjerivanjem, no meni je takvo stanje etera samo odraz svakodnevnice i odličan indikator mnogih društvenih anomalija koje pripisujemo sasvim drugim uzročnicima, npr. političkim strankama.

Daleko od toga da bi MC5, Allman Brothers, Goribor, Led Zeppelin ili Tom Morello promijenili nešto bitno u životima većine nas, no barem bi donekle bili indikator podizanja razine svijesti naroda koji doručkuje, ruča i večera šund a na vlasti očekuje elitu. Kako da ne. Na koncu, ne tvrdim kako sam pametniji od ljudi kojima u ovom trenutku “Ezoterija” na radio Anteni para ustajali zrak u skromnom uredu, dok noga spremno cupka po škripavom parketu, ali ne dopustivši radiju i TV-u da dominiraju mojim privatnim prostorom ipak sam odškrinuo vrata nekim drugačijim, sasvim novim horizontima. I sretan sam zbog toga.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s