Turbofolk

Ne volim turbo-folk, ali ne volim ni kolače od sira, što ne znači da ti kolači nisu nekome ukusni.

Istina je doduše da se kolači od sira ne vozaju uokolo u Range Roverima, da nisu kičasti, nekulturni, istina je da kolači od sira ne promoviraju niske strasti, plastiku, tupoću, konzumerizam, alkoholizam, voajerizam, kurvaluk, lobotomiju..

Zbog svega toga, više cijenim kolače od sira i ljude koji vole kolače od sira, od ljudi koji vole turbo-folk. Poprilično jednostavna formula.

Opet će biti “pazi, generaliziraš!“, ali eto ja još nisam sreo ljubitelja kolača od sira u potkošulji sa čačkalicom u ustima, u Zagrebačkoj banci koji dolazi do službenice i pita “ša’ ima mala“, dok čačkalica u zavodljivom ritmu pleše na usnicama.

Nisam ja jedan od facebookovih “ušminkanih antiglobalista” koji će sada osnovati grupu “Mrzim turbo-folk i čačkalice” pa po zidu iste te grupe lijepiti gomile Youtube linkova sa indie bendovima za koje nitko nije čuo, ali da me s vremena na vrijeme zgrozi turbo-folk stanje uma moga naroda, priznajem zgrozi me.

Ležim u toplim ljetnim noćima, pokraj otvorenog prozora, slušam u blizini, restoran, svadbe, pijanstvo, Mile Kitić pjeva kako “sneg pada a zima nije, mene hladi a tebe grije“, i pitam se?

O Bože, ako si imalo indie, zašto oca moga nisi prosvijetlio da kupi plac blizu Mochvare,KSETA ili barem Routa 66, da ne moram tonuti u san uz melodije zbog kojih kobre iz pletenih košara u transu vire?

Na to će žena moja draga:

Majmune, zatvaraj prozore da ne bi kobru uistinu ugledao, ulaze nam komarci, idi na balkon sa Svevišnjim ćakulati.

Snen i potišten odlazim na balkon, kad na balkonu pjesma sasvim druga, ona o kojoj ima vic da je pingvini pjevaju kada se napiju, a pjeva je onaj što ne vidi. “Neke ptice nikad ne polete“, zove se pjesma.

Tužna je to pjesma, knedlu mi natjera u grlo dok gledam kako oni mali šišmiši lete oko kuće, a neke ptice nikada neće.

Nepravda je to.

Ali, šalu na stranu, susrećem klince na ulici iz čijih mobitela “udara u glavu ko šampanjac“, to donose od doma, ta djeca čiji su roditelji apsolutno ne zainteresirani za bilo kakav oblik edukacije i animiranja svoga potomstva, postaju lobotomirana zatucana masa, koja će kada odraste nastaviti njegovati “kulturu” balkanskog ćumeza.

I to je pogubno.

Meni i dalje nije jasno zašto je u očima pravih Hrvata i Katolika, “joint” najveće zlo na svijetu dok im u isto vrijeme kćerke u “dopičnjacima” defiliraju kućom po uzoru na svoje Grand produkcija idole?

Kakav je to poremećeni sustav vrijednosti?

Kakav je to roditelj koji će nakon što mu ta ista maloljetna kćer dođe doma sa trbuhom do zuba, reći “nisam je tako odgojio“?.

Istina je, nisi je tako odgojio, nisi je nikako odgojio, odgojio ju je turbo jebeni folk, a nesuđeni zet koji ti je podario unuka se nalazi negdje u alkoholnoj izmaglici tvoga dragog djeteta.

Pogubnost turbo-folka, se ne nalazi isključivo u lakim notama i infantilnim tekstovima, on se infiltrirao u sustav vrijednosti kojeg čini nakaradnim, kao na traci izbacuje lobotomirane pojedince koji čine gomilu, čopor za koje je poezija, književnost, emocija, samo prdež u vjetar.I to je ono što me jedi.

To je onaj paradoks revnih čuvara reda i mira, koji uredno obilaze klupice u parkovima, pretresaju džepove, skanjivaju se nad litrama bambusa koje “drogeri loču“, dok im ne pada na pamet zaviriti u Ludnice, Pashe, Necove, MM-e, gdje bijelih crta ima više nego na zebri u savani.

Neka zavire malo u to grotlo svega onoga što poništava sve humane i civilizacijske napore rijetkih pojedinaca koji bi ovaj balkanski ćumez željeli učiniti boljim, ali ne ide brate, turbo-folk svijest ovoga društva vodi nas ravno u centar dreka u kojem ćemo još dugo da ostanemo, baš kao iz priče o ona dva crva, jer drek je očito naša rodna gruda.


6 misli o “Turbofolk

 1. vraski dobar tekst o turbo folku.
  mogu se sloziti sa svime napisanim.
  ali mislim da osim turbo folka ima jos toliko neukusnog sirovog kiceraja i smeca u mizernoj hrvatskoj ne-kulturi koji naprosto siluju dobar ukus male manjine.
  usput, zasto se to uopce zove turbo folk? reci ako znas.

  na kraju si spomenuo pricu o ona dva crva i rodnoj grudi, pa me zanima odakle ju znas?
  to pitam stoga, jer sam u jednom komentaru u kontekstu situacije u Hrvatskoj, odlaska van, ostanka isl. ubacila taj razgovor oca-crva i sina-crva. ali to je bilo davno jos u vrijeme moje pune aktivnosti na pollitiki.

  Sviđa mi se

 2. Kada kažem “turbofolk” ne mislim isključivo na glazbu, nego na taj čitav koloplet kičeraja koji spominjete, glazba je samo jedan detalj u toj tužnoj priči

  koliko je meni poznato termin “turbofolk” je skovao Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus crnogorski glazbenik

  a kako rekoh u komentaru na pollitici, priču o ocu i sinu crvu sam pročitao upravo na pollitici u nečijem komentaru ili dnevniku ne sjećam se, ali od tada sam je još nekoliko puta vidio na razim web portalima

  priča me se jako dojmila i rado je se prisjetimKada kažem “turbofolk” ne mislim isključivo na glazbu, nego na taj čitav koloplet kičeraja koji spominjete, glazba je samo jedan detalj u toj tužnoj priči

  koliko je meni poznato termin “turbofolk” je skovao Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus crnogorski glazbenik

  a kako rekoh u komentaru na pollitici, priču o ocu i sinu crvu sam pročitao upravo na pollitici u nečijem komentaru ili dnevniku ne sjećam se, ali od tada sam je još nekoliko puta vidio na razim web portalima

  priča me se jako dojmila i rado je se prisjetim

  Sviđa mi se

 3. A.S.ti:o

  Ovaj frajer na slici, pored ljepotice.
  Podsjeća me na mene u mladim danima :
  Punih ustiju i tupog pogleda…
  E mladosti moja …

  Sviđa mi se

 4. A.S.ti:o

  ne žalim.

  ali žalim za parama koje su ostale među grudima juke joint – turbo folk kraljica.

  Nakon ovahovih večeri,u zoru, pune mješine, musavog lica , smijali bi se sami sebi i lupali po koljenima :
  ” Osta plata među sisama “

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s