Koncert

Koncerti ponedjeljkom su omiljena forma nas šatro alternativaca, kao “mi kužimo ono što drugi ne kuže“, tako neka priča kola među nama.

Sinoć idem na koncert Tinariwena u Tvornicu, sretnem poznanika:

Kuda ti?” – pita u prolazu.

Maaa, na koncert neki..” – procijedim u nadi da je to kraj razgovora.

Kakav koncert ponedjeljkom!?!” – upita on ono zbog čega dvojim oko uzrečice kako “nema glupih pitanja…“.

Neki bend iz Afrike..” – cijedim i dalje ja iako znam da nema smisla.

A poznaniku iznad glave upitnik, ponedjeljak, Afrika..

Jel varaš ti ženu?” – pola u šali, a pola u zbilji me pita.

Ne znam varam li je. Možda ponajprije varam sebe da nisam budala koja će sutra ranom zorom otići mamurna na posao proklinjući kozmički raspored koji mi nije omogućio da volim popularnog Joleta subotom, nego radnim danima glumim alternativca.

Ali sa druge strane, ti prokleti koncerti ponedjeljkom su barem mali iskorak iz učmalih tračnica prosječnosti koju nam serviraju pojedine televizije, koje ne puštaju odjavnu špicu nakon što film završi jer to nikoga ne zanima kao i koncerti ponedjeljkom.Odakle im pravo uskratiti majstoru svjetla ime na odjavnoj špici?

Kuda žure?

Kuda mi letimo skupa s njima?

U mojoj sredini rijetki su boemi, pjesnici, pisci, slikari, i to ne nužno kvalitetni nego bilo kakvi, bilo kakav izraz emocije koji nije vezan uz nogomet i TV serije, ja tražim.Tražim i ne nalazim, samo u rijetkim fragmentima nazire se kreativnost, duh, emocija, ma koliko ovo zvučalo kao prenemaganje, kao litanije, kao patetika, ona me izjeda polagano.

Izjedaju me filmovi bez odjavnih špica, koncerti u kupovnim centrima bez predgrupa i emocija, supertalenti, nakaradna kreveljenja kurvi i sponzora u “urbanim” klubovima.Izjeda me strah od žene, sina, kćerke, pire krumpira i graška za večeru ispred šarene TV kutije, bojim se subote u Super Mega Extra Large Ogromnom najvećem shopping centru u ovom dijelu Europe, gdje su obitelji sretne, gdje djeca jašu mehaničke konje.Bojim se zeleno-crvenog slova K na osobnoj iskaznici, bojim se kapitala i boljeg standarda jer u siromaštvu sam iskreniji, iskonskiji, bliži zemlji, bliži obitelji, bliži emociji.

Biti će na kraju još da sam u duši komunista, bez onih negativnih konotacija koje komunizam uz sebe donosi, komunista sam u duši čisto zato jer nisam predator i nisam grabežljivac, zovem to “komunizmom” jer ne znam drugačije.Malo je takvih “komunista“, uostalom zbog toga smo i stvorili čudovište “kapitalizam” koji odlično preslikava stanje ljudskog uma i duše, megalomanija, plastika, površnost, ništa nije više bitno, pa ni odjavna špica filma jer koji će nam k… ambalaža kad smo konzumirali proizvod, zar ne?

Tužni su i sivi ti jednolični peroni kojima svaki dan i sve više ljudi, kreće na učmala putovanja nepreglednom prosječnosti, gledam svoje poznanike, njihov grašak i pire uz TV serije, a šteta je to, baš da znate, jer ne treba puno da se barem malo zaiskri trag, da se barem malo iskoči van kolosjeka reklama i TV serija.

Zašto težimo biti svi isti, zatomiti emociju, učiniti svijet bezličnim?

Nisu ovo pitanja za svaki trenutak, za svaki dan, ali eto ponekad me sasvim sitne stvari navedu da ih sam sebi ponavljam, sasvim sitne i nebitne stvari kao one odjavne špice filmova koje davno prije nisam ni primjećivao, a sada mi fale kao da sam samo njih gledao.


6 misli o “Koncert

 1. A.St.Io.

  pitao sam.
  rekli su mi da je sve isti film.
  Znao sam.
  i usput su mi prodali regenerator za kosu.
  Meni ćelavom.
  -“ovaj film vam omogućuje “Šumpak njega”.”
  reče mi obilzani menađer bez očiju i sa velikim isjedkom iz plavih mu ušiju

  hvala im.
  i slava

  Sviđa mi se

 2. ne bih sada da serem jer ću to sve kasnije morati da pojedem, ali ima jedna pjesma od čove Townesa Van Zandta “Waitin' 'Round To Die” koja mi zvuči kao izvrsna podloga za taj jedan te isti film

  a nisam depresivan, oca mi

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s