Goribor – "Evo je banja"

Kažu da kirurg ne operira članove uže obitelji zbog emocionalne involviranosti, nisam kirurg, a nije mi ni ST (Aleksandar Stojković) član uže obitelji, a opet hvata me neki osjećaj nelagode dok kopam po novom albumu Goribora koji namjeravam recenzirati, hvata me tjeskoba, mučnina, strah da ću pogriješiti, da ću pretjerati, “ti ne znaš kako moje misli lome me!“, oooo varaš  se Aleksandre, grdno se varaš!

U nekom trenutku života pomisliš da je Johnny Štulić rekao sve što se treba reći, slušaš ga kao mesiju, njegove stihove, poruke, parole smatraš ultimativnim iskazom mudrosti i filozofske misli, pa ipak kasnije kada odrasteš shvatiš da Johnny nije lik iz tvoje priče, da nije pričao tebi i o tebi, nego o nekom drugom vremenu i nekim drugim ljudima.

ST je lik iz moje priče, moja generacija čiji urlik i krik godinama stenje pod čizmom Novog vala koji se strašno upire dokazati kako nakon njih više ništa nije toliko kreativno, toliko iskreno, stvarno i važno.

E pa je gospodo! Goribor je iskren, stvaran i izrazito važan.

U pulskom studiju Partyzan pod producentskom palicom Edija Cukerićaskuhan” je dugo očekivani album Goribora nazvan “Evo je banja” na kojem se nalazi 16 pjesama u formi duplog albuma.

Osim sada standardne postave Goribora koju čine ST – vokal, Piti – gitara, Darko -bubanj i Miroslav -bas, na albumu sudjeluje i šarena ekipa s mahom pulske alternativne scene, Alen i Nenad Sinkauz iz benda East rodeo, Leon Brenko i Davor Milovan iz benda The Chweger, Miloš Vojvodić iz Eyota te glumica Dijana Vidušin koja pjeva u pjesmi “Početka“.

Goribor je ritam mašina koja prati borbe sa “senkama u glavi” tekstopisca i prije svega pjesnika Aleksandra Stojkovića, kada tome pridodamo Pitijeve gitarističke funk/blues finese dobijemo prekrasnu i zavodljivu “vazdušastu tekućinu” koju muzikom zovemo, kao na primjer u fantastičnoj numeri “Burle” koja se u žestokoj konkurenciji nameće kao moj osobni favorit s prvog diska ovog, slobodno mogu mirne duše reći, remek djela od albuma.

Od početnog instrumentala “Vožnjica” kojeg smo imali priliku čuti na nekim ranijim kompilacijama, pa sve do zaključne “odjeb je lansiran” teme “Ne računajte na nas“, ovaj album nema slabu točku, postoje samo razna stanja svijesti koja lutaju od euforičnih “Uzalud se budiš” i “Moje misli” pa sve do “spuštajućih” i hipnotizirajućih pomalo melankoničnih, ravnodušnih, intimnih ispovjesti “Kiša“, “Grad“, “Ti i ja (stoner)“, “Ljubavi moja“.

Toliko toga reći, toliko emotivnog pražnjenja putem ritma i stiha rijetko se može čuti na jednom mjestu. Nakon preslušavanja albuma nekako me obuzme onaj osjećaj koji je Mile Kekin sročio u stihu: “Osjećam se kao prezervativ, istrošen al’ ispunjen jer sam pogodio cilj“.

Ovim albumom, Goribor se nesumnjivo prometnuo u nešto najbolje što je čemer Balkana iznjedrio od kada je rat dao vjetar u leđa mediokretima, kurvaluku, lopovluku i svoj sili lupeža koji nam jašu za vratom sve ove godine. Goribor je krik moje generacije koja se ne sjeća “lepših vremena“, koja robuje kod “domaćih biznismena” i osjeća svu bijedu “kada te takav lopov opominje zbog nerada“, krik nas koji smo popušili “slobodu i demokraciju“.

Postoji ta tiha masa tkz. “sedme republike” koju misli lome i koja će se naći u svakom stihu genijalnog Alksandra Stojkovića, usput klimajući u ritmu glavama dok svijet oko njih juri, žuri, trči, propada i nikako da se sjeti, da zastane, “nadobudni ali ne i budni, glasni, ali ne i jasni, agresivni ali ne i hrabri“, u takvom svijetu i takvom društvu Goribor je ona mala osobna satisfakcija svakome od nas koji se osjećamo da smo definitivno na krivome mjestu u krivo vrijeme, uglavljeni, zaglavljeni ni na nebu ni na zemlji.

Disclaimer : Originalno objavljeno na Soundguardian


2 misli o “Goribor – "Evo je banja"

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s