No pasaran!

I ja sam fašista, bio ponekad u prošlosti, a i u budućnosti mi ne gine koji put ta etiketa.

Nije to ništa tako strašno, kako na prvu zvuči.

Da parafraziram onu o ljepoti, fašizam je (često) u oku promatrača, pogotovo u vremenu apsurda kada živimo i njegujemo (što svjesno, što nesvjesno) jedan izrazito fašistički nastrojen sustav dok se istovremeno strašno snebivamo nad tim istim fašizmom.

Jesmo li mi svi fašisti u očima potplaćenog Kineza ili Vijetnamca koji sklapa iPhone i šiva Nike tenisice po 12 -16 h dnevno u neljudskim uvjetima?

Kako bi oni gledali na ove naše “bitke” fašista i antifašista u kojima (kako netko reče) je najveća bojazan jednih i drugih da im smartphone ne ispadne iz džepa dok se naguravaju?

Čitav svoj život, trudim se, pokušavam, da mi modus operandi življenja bude ona već ofucana fraza, ali i kao takva meni sasvim prihvatljiva :

Ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi

Koliko u tome uspijevam, neka sude drugi, kako sada stvari stoje, još me nije sram odraza u ogledalu svog.

Fašizam kao takav, ili barem jednu od mnogih varijanti onoga što stavljamo pod kapu fašizma, sam osjetio na vlastitoj koži, ako mislite da sada kreće naricanje nad sudbinom, prevarili ste se, napominjem tu činjenicu čisto iz razloga što ne smatram da me ona abolira od mog eventualnog fašizma ali da sam iz tog iskustva izvukao određene pouke i zaključke, to jesam.

Nedavno je čelnik lokalnog ogranka partije sa socijalnim predznakom, na moju kritiku njihovog politikanstva kada je riječ o gradskoj politici, odgovorio kako nisu svi sretnici poput mene pa da imaju više mjesta prebivališta, aludirajući na moje mjesto rođenja Novi Sad, je li to fašizam?

Ne znam, palanka ima neke svoje zakonitosti kojima ja ne mogu prodrijeti u srž, možda bi i ja bio sličan ako ne i gori da sam ostao živjeti u izoliranoj selendri hraneći se sitnim bobicama lokalfašizma čija slad je kratkotrajna a poslijedice gorke, dugotrajne i bolne.

Ovako se smatram sretnikom što mi sudbina nije udjelila ulogu branitelja tradicije, vjere, krvi, zemlje, vinograda, iako sam se priznajem u jednom trenutku života strašno trudio biti Hrvat, Tuga, Buga, stoljeće sedmo, oltar domovine, Dražen Žanko, ipak sada mi je drago što sam agnostik, rođen u Novom Sadu, 7% Mađar, porijeklom iz Hercegovine sa prebivalištem u Dugom Selu.

Ne znam čini li me sve to boljim čovjekom, ali siguran sam da me to šarenilo barem malo odmaknulo od palanačkog načela i filozofije u kojima je po meni klica fašizma, taj strah od oskvrnuća krvi, zemlje, tradicije od kojeg vječito strahuju dični sinovi palanke.

Ova moja trenutna razmišljanja, vrijede sada u ovom trenutku, za dvije, pet ili deset godina, možda će biti sasvim bezvrijedna, smiješna, naivna kvazi filozofska bubetanja, jer svaki dan je nova spoznaja, svaka knjiga, razgovor, debata, rasprava, svaki novi album, slika, svaki novi grad, zemlja koju posjetim, sve to me gradi, nadopunjuje, sve to me čini bogatijim, a bogatstvo duha ne ostavlja prostora siromaštvu iz kojeg izviru predrasude i ograde.

Barem se nadam da je tako, ma koliko naivnosti, patetike, demagogije izviralo iz mojih riječi.

Nego, ono što me ponukalo da uopće razmišljam i pišem o fašizmu te naravno antifašizmu je medijska fama oko tog skupa a možda i povorke šačice zatucanih, ograničenih, zakinutih, pojedinaca koji za mene nikako ne predstavljaju bauk fašizma te sukladno tome “pobjeda” nad njima ne predstavlja pobjedu nad fašizmom, jer ruku na srce sve je to igrokaz u kojem je tako lako i glatko stati na barikadu uz povike : “No pasaran!“, daleko je to od Verduna, u zbilji oni prolaze, glatko i lako dok se raja zanosi folklorom i teatrom.

Naravno, ovo je samo moje mišljenje koje može biti apsolutno promašeno, iako osjećam određenu zadovoljštinu što sam tvrdio da ih treba pustiti, popišane i same u povorci kojoj jedini smisao i vrijednost može dati brojna opozicija koju ta šaka jada realno (uvjerili smo se) ne zaslužuje.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s