Postolar Tripper- "Čujem ja netko šuti"

O Postolar Tripperu sam imao percepciju da je riječ o zajebantskom hip-hop dvojcu, čiju karijeru je obilježio stih “koga, čega, janjetine” iz pjesme “Tužna priča o selu“,kao sprdnje sa pojedinim običajima i navadama Dalmatinske zagore uz etno primjese u glazbenom izričaju.
Nisam im pridavao osobitu pažnju, sve do trenutka kada sam prvo put čuo singl “Largo” i pjesmu “Burza rada” sa novog albuma “Čujem ja netko šuti“.
Dečki su na novom albumu zajahali val crossovera reggea/punka/rocka/ska, kao uostalom što već godinama jašu Dubioza Kolektiv, St!llness, S.A.R.S, i uz živi razigrani bend odlučili sa nama podijeliti viđenje zbilje nam Hrvatske.
Za razliku od Dubioze ili St!llnessa, Postolari većinu svoje kreativnosti usmjeravaju ka humoru, zajebanciji, kalamburi, što im u nekim trenucima dobro leži dok na trenutke ipak ispadaju predvidljivi kao na primjer u pjesmama “Burza rada“, “Zorane vrati se kući” ili završnoj “Redar Željko“. Ne bi da budem pizda, ali moglo je to malo suptilnije i lucidnije, osim ako nekome sama imena poput Zorana ili Željka nisu urnebesno smiješna.
Meni osobno, najbolji dio ovog albuma predstavljaju one pjesme u kojima se trude na ozbiljan i kritičan način progovoriti o socijalnim i društvenim prilikama. Iako se raja brate zasiti Elementala, St!llnessa, Dubioze, TBF-a i sve sile koja manje više ukazuje na probleme sa minusom mozga i lopovluk, Postolari daju neki svoj poseban blues štih u pjesmi “Loše društvo i labilan karakter” koju smatram najboljim produktom ovog albuma.
Osim toga stvar “Problem, reakcija, rješenje” isto tako plijeni pažnju žestinom i angažiranošću što meni osobno puno bolje sjeda od banalnosti poput “Moga konja“. Nekako imam osjećaj da je 14 pjesama previše, te da su barem 4 pjesme tu da popune prazan hod, kada bi odstranili te viškove ovo bi mogao biti kompaktan i sasvim solidan album uz bok St!llnesovom istoimenom izdanju.
Reggae i ska varijacije sasvim dobro zvuče u numerama “Tabletoman” i pravoj “unca unca” poskočici “Ska, ska, ska“, dok još uvijek nisam uspio dokučiti svrhu pjesme “Na kolodvoru” koju kao da je napisao Neno Belan, protiv kojeg osobno nemam ništa ako se ne nalazi na albumu Postolar Trippera.
Sve u svemu kada se svi dojmovi zbroje novi album Zadrana kaska za recentnim izdanjem kolega im iz Splita, St!llnessa, postavljam ovu usporedbu čisto iz razloga što mislim kako je kompaktnost i koncept ono što najviše nedostaje ovom albumu za razliku od albuma Yurija i ekipe koji ima glavu i rep.
Šteta. Nije da ne mogu, ali Postolari će se morati još malo potruditi kako bi uhvatili korak sa gore u tekstu spomenutim bendovima na čiju su scenu ovim albumom zakoračili.

2 misli o “Postolar Tripper- "Čujem ja netko šuti"

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s