Unholy

Narod Hrvatski je politički nepismen, to naravno nije vijest nova i senzacionalna, radi se o konstanti. 
Kada tu nepismenost puka suprostavimo kvarnom mentalitetu kojem su grabež i otimačina kao prst i nokat, tada dobijemo ono što imamo i što traje punih dvadeset godina.

Mnogi se čude kao pura dreku prisnosti Milanovića i Tedeschija, jer su nepismeni i nisu upoznati sa osnovama funkcioniranja politike koja se bazira na sprezi moći i kapitala, Milanović je trenutno barem načelno moćan a Tedeschi ima kapital, prosto da ne može prostije.

Nego, iskreno gadi mi se politika, naoružan utopijskim i naivnim promišljanjima, na taj politički polusvijet gledam iz mrtvog kuta te sam potpuno bezazlen i bezopasan za procese koji se u tom vilajetu odvijaju.

Da se u nekoj SF šemi paralelnih svemira, nekim čudom pojavim na kakvom ministarskom ili predsjedničkom mjestu među političkom elitom, duboko sam uvjeren kako bi mi karijera nalikovala na onu ministrice (un)Holy.No prvo da ispričam jednu drugu priču.

Negdje tamo 2005/6 godine, ako me sjećanje ne vara, radim ja na svome radnom mjestu, pauza za ručak je, ali u fazonu koji je tada bio aktualan “pokrenimo Hrvatsku” mene ni glad ne jebe, samo taj veleumni slogan mi je na umu i Ivino vedro čelo suncem obasjano kao putokaz.Želudac nariče za ugljikohidratima, ali volja nadvladava kruljenje. Radim, sam u pogonu, okrenem se u jednom trenutku vođen šestim čulom, kad iza mene pokojni Ivica Račan i neka svita.

Should i stay or should I goclashovski” se upitam, ali bijaše već kasno, jedini eventualni prolaz za uzmak poslužio je sviti za slikanje, točnije Ivici, koji se onako uhodano namjestio ispred stroja, fotograf opali par snimaka, klimne glavom da je ok, Ivica se nasmiješi, i svita ode dalje.

Kolege se kroz neko vrijeme vraćaju sa ručka.

Nećete vjerovati ko’ je tu bio sada” – kažem prvoj dvojici-trojici koji naiđoše.

Ko’?” – pitaju onako u stilu jebe nam se.

Ivica Račan” – kažem.

Ma daj ne seri” – uzvrate i krenu raditi.

Ne, ozbiljno vam govorim” – uvjeravam ih.

Ko’ mu jebe mater” – uzvrati jedan od njih.

I to je to. Ostalo je na tome.

To je politika, jedan od njenih segmenata, sutra će ta slika prikazati istaknutog političara, socijalistu kako ponosno stoji pokraj stroja na kojem još je radnička znoj svježa, a u zbilji…

Ne pišem ovo jer nešto zamjeram Račanu, niti mislim kako je trebao zasukati rukave pa odraditi s nama osmicu i otići na pivo poslije posla, on se ponio kao političar, došao je tiho, obavio slikanje za EPP i napustio lokaciju. To je politika. Sav naš znoj, sve naše grbavljenje za tim strojem do tada, ne vrijedi pišljivog boba u usporedbi sa petominutnim igrokazom istaknutog političara.S tim se valja pomiriti ili poluditi.

Ovo što se dogodilo sa ministricom Holy, je po meni samo izraz naivnosti i nekompatibilnosti dotične sa uhodanim političkim sustavom koji se bazira na demagogiji, politikantstvu, burgijanju ispod žita, u tom smislu njena reakcija je moralna i iz tog razloga za mnoge ishitrena, jer pobogu što je moral u politici osim prepreke?

Isto tako kako je moralna njena odluka da odstupi zbog sasvim benigne (u usporedbi sa gotovo svim dosadašnjim ministarskim i inim aferama) pogreške, tako je ta odluka poražavajuća jer zorno pokazuje i dokazuje u kojim dubokim govnima tavori naša politička elita, čija sprega sa kapitalom čini ovu državu jednim ogromnim izrabljivačkim mehanizmom u kojem nema mjesta za svojeglave individualce.

Ne poznajem dovoljno lik i djelo bivše ministrice, određene moje simpatije prema njoj proizlaze iz kako mi se čini meni bliskih svjetonazorskih poimanja, pa u konačnici i onoga najmanje bitnog ali podsvjesno utjecajnog “outfita” koji gaji a koji je dijametralno suprotan nakaradnom rodijačkom “bogtejebomatebulić” imidžu koji je moguće zamijetiti kod mnogih istaknutih ličnosti Hrvatskog političkog neba.

Vjerujem kako će naslijednik/ca “unholy” ministrice, shvatiti i prihvatiti politiku “prati i ćuti, ne talasaj” jer to se na Balkanu i očekuje od nekoga tko je na čelu “neštiministarstva” zaštite prirode i okoliša, puno jednostavnije demokratske procese ovaj puk nije savladao i prihvatio, a svijest o okolišu i prirodi spada u sam vrh civilizacijskih dosega pojedinog društva.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s