Ramo Ramo

Imam prijatelja iz Indije na fejsbuku, nije da se nešto znamo iz djetinjstva, već ono, zbog egzotike, Aanish Sharma, moj pajdo, lega, razbu iz Indije.

Rekoh sebi, ne možeš mi se prezivati poput omiljenog post-alkoholno/mamurlučko/oj-ulico-alaj-si-pijana jela ovih prostora, a ne biti mi prijatelj.

Bi tako, zahtjev prihvaćen, od prve i bez upitnika.

I tako, on piše neke smiješne statuse na meni nerazumljivom jeziku, što me naravno ne spriječava da se grohotom smijem i lajkam šalu skupa sa njegovim prijateljima iz Indije. On posjećuje neka meni nepoznata mjesta na kojima se slika i kojima se ja divim, on se grli sa meni nekim nepoznatim ljudima u meni nepoznatim objektima, što me ne spriječava da budem jedan od njih.

Prijateljstvo je zaista jedna univerzalna vrijednost koja ne poznaje jezike, granice, spol, boju kože i sve te silne prepreke koje nas često znaju sputavati, a kako vidimo iz priloženog – bez razloga.

Hvala ti Zuckerberže, ti nabujala rijeko slobode, otvorenih pogleda, shvaćanja, poimanja, ti koji brane rušiš sve. Ti vjetre u kosi, ti jastrebe u letu, ti sokole u poniranju, ti leoparde slobode u trku!

Nešto vrtim globus neki dan, i prst stane na Indiju, misli krenu…

Da se nisam oženio, i u svadbu bi ga zvao, moga prijatelja Sharmu. Zašto ne? Pa da onako pred jutro pijan zagalamim na tamburaše:

Slušajte svirci, probisvjeti, pijanice,pijavice! Sada hoću jednu za mog prijatelja iz Indije, al polako, neka suze teku!

Koju?” – pita u čudu, obnevidio i lagano nabubren od pola janjeta i pet litara vina, onaj sa bugarijom o ramenu.

Kako koju!!?” – grmim dok izvlačim remen, ali Sharma me smiri laganim prislanjanjem dlana desne ruke na moje rame, i to u zadnjem trenutku, te na tečnom indijsko/hrvatskom prozbori:

Polako moj fejsbuczsko/horvatski brat!” – pogledavši me onim umirujućim ghandijevskim pogledom.

Za mudru osobu cijeli je svijet ucszitelj, a za budala je cjeli univerzum pun neprijatelj” – rekao je davno mudri Charaka.


Potom se okrene prema tamburašima, sa kažiprstom podignutim visoko iznad glave u znak pažnje, kaže:

Samo za mladoszenju, od negov priatela iz daleka Indija, cvirajte Ramo Ramo drusze moj!

Delirij. Sala je na nogama. Nosim Sharmu na ramenima, malo ja njega, pa on mene, sitan je i teško ovo krme od mene nosi, ali trudi se, žile na vratu mu se napinju, povedemo potom kolo, tabani se žare, znoj natapa košulje, na tamburi pucaju žice!

Ramo brate moj!

Nakon toga, na meni je red. Da nastavim gdje me Sharmin pogled mira i slovo mudrosti malo prije zaustavilo.

Slušajte propalice, jebivjetri, kurcoljubi, štetočine! Samo za mog bivšeg prijatelja…” – sala prosto zanijemi, samo se perilica posuđa čula iz dubine kuhinje restorana, čak i Sharma prestade žvakati mezu koja se stacionirala u obliku kugle podno desnog obraza…

…a sada brata…” – uzdah olakšanja se prolomi salom, nestade i kugle iz desnog Sharminog obraza uz popratni široki osmijeh čiju čistoću je narušavala tek pokoja točkica zaostala od makovnjače na caklini besprijekorno bijelih bollywoodskih zuba…

…svirajte, al polako, neka suze teku, od Ibrice onu staru Nepal, Ganges, Brahmaputra” – završim gotovo šapatom i dam znak zapucketavši palcem i kažiprstom.

Lagano klizi pjesma, knedla je u grlu, i Sharmi i meni, duhovi starih praotaca opet su s nama, ljudi su braća, sve do refrena..

Nepal-Ganges-Brahmaputra, da li više išta treba? Ramajana, Kama Sutra, i začas si dio neba

Pras, izleti čaša iz Sharmine ruke podno nogu pijanih sviraca, oteo se brat kontroli i urođenoj mu mirnoći, hvata se za bocu sa stola i to onu malu ko’ za vraga tvrdu 0,33 ožujsku, pa u glavu s njom, a ne ide..pa ne ide..i još uvijek ne ide..

Dalje, i nije više da se priča. Zamotane bolne glave sutradan Sharma iz aerodromske čekaonice za pozdrav maše, smiješak mu ne silazi s lica, kao ni onih par crnih točkica sa prednjih sniježno bijelih zubića. Zaboravio je četkicu kaže, tamo daleko u zemlji Himalaje, Kashmira, Ghandija i snova, te one poznate nam trance plaže, kažu da se zove Goa.

Jedna misao o “Ramo Ramo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s