Dislocirani cinik

Nedavno mi je dugogodišnji prijatelj otkrio tajnu, jednu od onih koje se čuvaju poput oka u glavi, koje se kriju kao što zmija noge krije, tajnu za koju je moje piškenje u krevet samo bezazleni faktografski podatak jednog odrastanja, tajnu koja se otkriva samo nakon nekoliko ispijenih pivskih boca uz dodatak gorkog pelinkovca tokom kratkih pauza između novih rundi hladnog piva, tajnu koju sutradan trijezan poriče i koje se odriče.
Naime, bio je tamo sredinom devedesetih na koncertu grupe Colonia u jednom opskurnom disko klubu na periferiji Gruda (BiH) u kakvim su tada tvorci “vatre i leda” nastupali u samim počecima zvjezdane im karijere. Čak je i plesao navodno, premda to i kada je pijan u suzama i očaju poriče, ali ja znam da je, plesao je. Vidim mu to u suznim očima. Istim onim očima iz kojih sjevaju munje dok zbori o svom (u isto to vrijeme) poročanskom pohođenju koncerta Napalm Deatha u Remetincu, iznad čijeg vizionarstva i sjaja visi mlinski kamen dance/pop lakih nota i pamtljivih rima.
Imam i ja svoju “muzičku tajnu” koju skrivam i bacam u čelične okove metala, hardcorea, dooma – tajnu o kazeti od 90 min, na jednoj strani La Bouche – “Be my lover” a na drugoj Bon Jovi – “Always“. Ne pričam o tome nikada i nikome, samo me ponekad štrecne poput igle u leđa pomisao na kutiju od cipela koja na tavanu čuva tajnu, štrecne me dok novim, mlađim generacijama sa kažiprstom u zraku drvim o punku, rokenrolu, bluesu, Sabbathima, Zeppelinima i Junioru Kimbroughu.

Ono što me zanima je odgovor na pitanje: gdje, kako i kada sam postao “muzički mudžahedin” sa svojim izrazito radikalnim pogledima na društvo oko sebe koje dijelim na ljude koji “slušaju muziku” i ljude koji “ne slušaju muziku“, podsvijesno postao sam rob te razdiobe, u blažoj varijanti odmahujem rukom dok u težem obliku ili napadaju dolazim do situacije da izbacim čovjeka iz kuće jer se drznuo sprdati sa AC/DC-em?

Sve istresam otirač ispred vrata preko kojeg su njegova pogana stopala prošla i vičem:
Bon Scott je poslijednji Mohikanac rokenrola bioooooooooooooooooo, beštijooooooo kuš pogrdo zatrlo ti se ime!
Pojam “slušaju muziku” svakako treba gledati u širem kontekstu, daklem njime moja mudžahedinska zadrtost ipak ne uvjetuje žanr, način, količinu ili bilo koju drugu stavku prilikom konzumiranja te “vazdušaste tekućine” kako reče ST, dovoljno mi je osjetiti žar, strast, iskru u oku, čuti par riječi iz kojih se iščitava kako je “to to” – moj čovjek, moja vrsta – “sluša muziku“, još kojim slučajem ako štuje Neila Younga i ne priznaje ništa od Zabranjenog Pušenja nakon 1989 godine i albuma “Male priče o velikoj ljubavi“, to je onda stvarno to, možemo se bratimiti.
Ima lagane satire u ovim mojim riječima, premda isto tako ima i puno više istine nego što bi normalan čovjek mogao naslutiti, pitajte moju ženu ako ne vjerujete, njena zapažanja o mojoj čangrizavosti i potrebi da svako novo poznastvo spremim u jednu od dvije spomenute ladice, tek nakon toga – život može dalje, smeta joj to, kaže:
Pa mi se nikada nećemo družiti s nikim, onako obiteljski, nedjelja, čaj, djeca se igraju a mi o Jošku Čaglju debatiramo’”
Hoćemo draga” – odgovaram, a znam kao i ona da je to laž.
Reče mi netko (samozatajni prigorski emotivac; nova kategorija emotivaca, vole rally i rokenrol, a to vodu ne pije) nekidan, da sam “dislocirani cinik”, čuo je to negdje i sjetio se mene – razmislih par sekundi, reko sebi:
Čekaj, pa ovo i ne zvuči tako loše
Dislociran, ni na nebu ni na zemlji, neprilagođen i još k tome cinik, čangrizavac, namćor, zajedljivi podjebavač iz prikrajka koji sve općeprihvaćene norme društva i zadivljujuće vrijednosti naziva govnarijama!
Oooo da, dislociran sam i cinik, te ponosan kao takav.

Jedna misao o “Dislocirani cinik

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s