Svemir – "Svemir"


Kao što je i najavljeno u nedavnom razgovoru za SoundGuardian sa kantautoricom Zvonkom Obajdin, njen bend/projekt Svemir izdao je početkom mjeseca listopada istoimeni album prvijenac.

Iako su se netom nakon završetka snimanja albuma, dogodile određene kadrovske promjene u bendu, ostaje zabilježeno kako su prvi album  Svemira odsvirali: gitarista Robert Kanizsai, bubnjar Matko Boršić, usna  harmonika Vedran Mavrović te kao vokal/klavir/akustična gitara Zvonka Obajdin.

Prije nego o samom albumu napišem koju crticu, osvrnuo bi se na jednu pjesmu koje nema na ovom prvijencu, i unatoč mom osobnom poštovanju spram Zvonkinog rada/truda/talenta, nakon preslušavanja albuma nikako se ne slažem sa njenom  odlukom da izostavi jednu od najavnih  pjesama čitavog projekta Svemir – “Ne sjećam se  kiše” sa debitantskog albuma. Hrabar je to potez i znak samouvjerenosti, zrelosti, vjere u vlastitu umjetničku intuiciju, ali ipak..

Ne bih  čak ni povlačio ovu priču o stvarima kojih  nema na albumu, da se kao završna deseta bonus pjesma  ne pojavljuje “Blessed morning” verzija na  engleskom numere  “Blaženo jutro“. Za moj pojam – nepotrebno. No dobro, to  su više  “fanovska” pripetavanja i inzistiranje na nijansama, što u konačnici  neće  bitnije umanjiti pozitivan  sud o ovom  albumu.

A kakav je album?

Instrumentalno bogat, mješavina rocka/countrya/bluesa, lirički iskren, osoban, sjetan, osebujan, nadahnut svakodnevnim malim, običnim kolažima radosti i tuge, kroz koje Zvonka progovara o ljubavi, razočaranju, boli, pa još malo o ljubavi i ljepoti “koja pobjeđuje sve“.

Svojim iznimnim talentom, Zvonka vješto balansira između sjetnih balada od kojih bi izdvojio “Slatke besmislice“, dok sa druge strane strastvenom i uvjerljivom interpretacijom pokazuje svoje divlje, buntovničko lice u pjesmi “Ljepota pobjeđuje sve” gdje uspjeva uhvatiti onu nit, onaj trenutak, osjećaj kojem vas neće nitko podučiti, naučiti ili vam ga darovati, osim možda Boga ili u što već vjerujete, jer ovakav  talent je bogomdan.

Lakoća kojom Zvonka prebire po vlastitoj bogatoj pjesmarici je nešto što je jako teško simulirati ili glumiti, nema tu laži i mimikrije, unatoč već tisuću puta istim obrađenim temama (npr. ljubav) u istoj klišejiziranoj rock formi kao u pjesmi “Ne pitam te za istinu“, Zvonka  uspijeva ukrasti “show” i privući pažnju slušatelja sa još jednom (ne)običnom  ljubavnom pjesmom, a priznati će te  da to danas u poplavi pop (ne)kulture nimalo nije lako. U  vijeku kada svaka  šmizla/šuša misli, piše i svira, pravo je osvježenje čuti da netko o ljubavi zbori bez izlišnog prenemaganja i stilskih konstrukcija koje u konačnici ubiju svaku emociju vrijednu spomena i pažnje.

U tom smislu zaista bih volio  da pružite priliku Zvonki  i poslušate ono što ima za reći, “Svemir” je dostupan na službenim  bandcamp stranicama  benda  i to po “name your price” opciji, koja podrazumijeva i 0  kn, odnosno besplatni download. Siguran sam da se nećete razočarati, jer ova žena ima “ono  nešto“, samo joj  treba pružiti šansu.

Sam odredi cijenu, skini i poslušaj OVDJE!

Jedna misao o “Svemir – "Svemir"

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s