Rebel Star – "Rebel Star"

Prilikom pisanja većine muzičkih recenzija, trudim se uspostaviti sasvim osobni i intimni (već vidim hihot i prljave perverzne konotacije) odnos između moje malenkosti, mojih naćulenih klempavih ušiju i albuma. Na neki uvrnut i bizaran način, ulazak u srž albuma može sličiti na vođenje ljubavi ili sa druge strane silovanje ako stvari krenu loše. Ovo potonje se uoči odmah, takve recenzije su mehanički, suhoparni zbir frazetina i mantri, u njima nema vrijedno pažnje ama baš ništa, u njima nema života.

Moj dnevni boravak, Marantz CD player i album “Rebel star” istoimenog benda, i par mrlja od banane na displeju CD-a od kojih ne vidim naslove pjesama. U prvi mah sam ih poželio obrisati, ali odustajanje od te akcije se činilo kao poslijednji krik romantika, jer ovaj album je divno slušati bez bespotrebnog zamaranja slovima i brojevima. Mrlje na displeju i muzika u ušima, kao akvarel.

Dakle, Milan Glavaški (ex Eva Braun, Popcycle) je glavni i odgovorni krivac za zbirku snenih, ljepljivih, melankoničnih, vedrih, na trenutke euforičnih, zavodljivih melodija i istih takvih tekstova, čiju upečatljivost uvelike podebljava specifična boja glasa, koji je poput “girl next door” sekcije na XXX stranicama. Običan, ali opet s druge strane ima “ono nešto” u sebi privlačno, intrigantno.

Upravo ta „običnost“ daje poseban šarm pjesmama Rebel Stara.

Pop/rock/americana/Wilco/Young/Dylan/svašta/nešto, zapravo kada sam se krenuo preko brata googlea informirati o ovom bendu, ubrzo su se ove spomenute muzičke smjernice počele papagajski ponavljati diljem svemrežja, ja ne znam točno šta je i tko je u muzičkom smislu Rebel Star (što ne znači da neću pokušati otkriti), ono što znam je to da imaju zaista odličan istoimeni album, treći u njihovoj diskografiji. Znam da je ostvarajuća numera „Ptice“ jedno fantastično muzičko/liričko ostvarenje, kroz koje se melankonija i rezigniranost provlače poput konca kroz ušicu igle, a usna harmonika u čitavoj toj priči sjeda poput ptice pjevice na obližnje jesenjim lišćem požutjelo drvo.

Ima Neil Younga iz „Harvest“ ere u ovoj pjesmi.

Lakoća, opuštenost, jednostavnost kreacije su upravo nevjerojatni na svih deset pjesama koliko ih se nalazi na albumu, niti u jednom trenutku nisam osjetio bespotrebna lirička ili muzička prenemaganja, kako jednom reče momak iz Olovnog plesaponekad stihove prospem, onako kao iz šerpe“, e upravo je to možda najbolji način kako opisati ono što radi Glavaški. Nema muke, nejasnih i zbunjujućih metafora kojima se pokušava dati težina i punoća pjesmi, nema silovanja, samo čisto uživanje u – muzici.

Kako to funkcionira, možda će te najbolje osjetiti u numeri „Anđeli“. Nekoliko jednostavnih akorda, klasični pop/rock ritam, duet Glavaškog i Ivane Smolović, otvorena, jasna, nepatvorena, vedra poput proljetnog dana – pjesma, glazba doista jest „zvonka radost“ kada se na ovakav način stvara.

Nisam ljubitelj onoga što sam do sada u životu sretao, a da je od strane medija bilo okarakterizirano kao pop/rock. Obično bi to značilo da se neki netalentirani nedojebac sa stihovima u stilu Jasmina Stavrosa pokušava odmaknuti od seljačko/estradnih voda pa eto, kao on je pop/rock, a jest kurac. Dino Šaran je sa svojim bendom Letu Štuke zapravo u mojim ušima srušio branu ka prihvaćanju nečega što smatram prihvatljivim i legitimnim nosiocem lente suptilnog, inteligentnog alternativnog pop/rocka, Rebel Star je nastavio taj niz.

Uz već spomenute pjesme, valjalo bi izdvojiti „Dah“ s nešto žešćom gitarskom podlogom i lirikom prepunom metafora, ali opet ne u tolikoj mjeri da naginje ka pretencioznosti, i svakako valja neizostaviti numeru „Oluja“, petominutnu, punokrvnu, zaraznom melodijom obojenu rock pjesmu kroz koju se na trenutke provlači dah psihodelije.

U suštini, o svakoj pjesmi Rebel Stara, na istoimenom albumu, mogla bi se napisati mala zgodna pričica, baš u istoj maniri kojom Glavaški kroz svoje pjesme priča svoje male, sasvim obične, svakodnevne priče na jedinstven način, čija je na koncu ipak najveća vrijednost kako rekoh lakoća i jednostavnost stvaranja. Tmurni, teški, kratki zimski dani koji su pred nama, kao da su savršena pozornica za ovaj album, već se vidim kako ne radim ništa, zurim u nevješto ogletani strop dok u pozadini svira „Lako“, umirujuće, da ne bubnem transcendentalno iskustvo, poput Normabela, samo bez nuspojava, prepušten sam muzici, čak me ni novi sloj ugljikohidrata koji Andrija svojim prstićima po Marantzu nanosi – ne dotiče previše.


Jedna misao o “Rebel Star – "Rebel Star"

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s