Ivana Picek – "Oči ti bježe"

Iako se po naslovnoj stranici albuma isti taj album ne sudi, u slučaju Ivane Picek naslovna slika je sasvim odgovarajući motiv koji daje naslutiti što se iza oka sa koferom u ruci zbiva. Ipak, prije no što se pozabavim samim sadržajem, prozboriti ću riječ-dvije o samoj autorici.

Dakle, Ivana Picek je mlada zagrebačka kantautorica koja iza sebe osim ovog recentnog “Oči ti bježe” albuma, ima još jedno (svoje debitantsko) izdanje imena “Ludo djevojče” – što je možebitna referenca na freak/folk utjecaj koji se može čuti u njenoj glazbi i tekstovima. Ludo djevojče odlikuje zaista specifičan prepoznatljivi vokal, koji me u kombinaciji sa lirikom autorice neodoljivo podsjeća na hippijevštinu, slobodu, prirodu, cvijeće, šatore, kamp kućice i one neizostavne Volkswagen “terorističke” kombije sa peace znakovljem. Barem kada su stereotipi o hippijima u pitanju.

Mladenačka neopterećenost, sloboda, humor, pomaknuti pogled kroz šarene leće na svijet oko sebe, zvuče izuzetno simpatično provučeni kroz žice akustičnog rock/freak/folka, dok specifični vokal zaokružuje čitavu priču na najbolji mogući način. Čitavo vrijeme preslušavanja albuma, prožima me osjećaj, želja, da autoricu onako od dragosti pogladim po kosi, zagrlim, okačim umjesto CD-a o retrovizor, ušuškam kao hrčka u piljevinu, ili nešto slično. Ivana je SVE samo ne “još jedan kantautor” na sceni.

Naravno, uzevši u obzir činjenicu da većina mojih sunarodnjaka gaca u estradnom plićaku nogavica zasukanih do koljena, ova autorica će barem za sada ostati u sjeni minica, drolja i mimikrije, njena fantastična numera “Na rubu neke šume (posadi svoje agrume)” neće se probiti dalje od uskog kruga štovatelja, a trebala bi. Trebala bi u ime suptilnog, inteligentnog, humora, u ime zdravog tkiva, pozitivnih misli i vibracija, u ime blagotvornog djelovanja na mozak i energije koju odašilje.

Ovaj album je poput terasastih nasada agruma, samo trebate posegnuti rukom i okrijepiti se – “Nada“: “U meni je spas, moje ime je nada“. Znam da gledam  sve to pomalo naivno, euforično, rekao bi Mor Krom Kinski : “Prećera ga buntovniče“, nije mi namjera toliku odgovornost i težinu navaljivati na jedan album, ali “Oči ti bježe” uspjeva uhvatiti  nit novorođenog života, nevinost, čistoću, možda Ivana nema tu namjeru ali ovih 12 pjesama je poput postapokaliptičnog soundtracka -“Mamut u svemiru“. Jednom smo usrali, ajmo sada nanovo ali onako kako treba.

Uglavnom, ludo djevojče uspijeva na simpatičan i jednostavan način uz dozu humora, ispričati svoju priču, izložiti sve plodove svojih nesputanih misli koji odišu zdravorazumskom čistoćom i još jednom pokazati kako samo u ovom našem današnjem društvu kojeg ni smak svijeta neće, poremećeni sustav vrijednosti gura na marginu svu slobodu i ljepotu življenja stavljajući nas u okove konzumerizma i gradi zid između Majke Zemlje i nas, njene uboge dječice.

Besplatan ili u slučaju entuzijasta “odredi svoju cijenu” album je dostupan OVDJE, toplo preporučam ovaj album kao okrijepu, čaj od melise u ovo stresno doba.


Jedna misao o “Ivana Picek – "Oči ti bježe"

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s