Wystan Whitman – "Instead of gun shopping"


Wystan Whitman, odnosno (izmenavremena) ili ti Nikola Nešković je kantautor iz Novog Sada, album “Instead of gun shopping” je prvo njegovo izdanje na engleskom jeziku i prvo izdanje pod pseudonimom Wystan Whitman. Moja slobodna pretpostavka što se pseudonima tiče, bi bila ta da je riječ o spajanju imena i prezimena dvojice pjesnika Wystana Hugha Audena (engleski pjesnik i kritičar) te Walta Whitmana(američki pjesnik).
Sa svojih sedam (plus kratki spoken word broj „Rock n Roll decisions“) pjesama čije ukupno trajanje iznosi dvadesetak minuta, “Instead of gun shopping” spada u kategoriju EP-a. Po riječima samog autora, radi se o strogo lo-fi snimci, bez naknadnih uplitanja i izmjena. Gitara, skype mikrofon i volja. Ni manje, ni više. Sve je snimljeno u jednom dahu, pod jakim utjecajem muzike pokojnog Vic Chesnutta, kojeg Wystan između ostalog i spominje u otvarajućoj skladbi „Storms of truth“:
Did you ever heard storms of truth, in a brilliant Vic Chesnutt storms of truth..
Ovaj akustični lo/fi/alt/folk EP (ako bi ga tako mogao okarakterizirati) po atmosferi vrlo je blizak nedavno izašlom albumu Vesme Dreamcatcher KiongaSinful son“, doduše tematski nije toliko „osoban“, progovara o bolestima i hipokriziji onoga što nazivamo civilizacijom u koju smo „upali“ kako bi rekao John Zerzan ( „Chains are everywhere“), i iz koje se ne možemo izvući. 

Ovakva izdanja su samo naoko „siromašna“ u usporedbi sa blještavilom i kičem muzičke industrije koja proždire svaku mrvicu individualizma i iskrene nepatvorene emocije. Istina je da su autori poput Wystana davljenici („Honest hunter“), čiji na trenutke gotovo šapat („Real tracks“) prilikom izražavanja zapravo vrlo dobro oslikava svjesnost o vlastitoj ulozi i položaju koji se može usporediti sa plamičkom svijeće usred oluje, u tom smislu utopija se nameće kao neminovnost.

Naravno, toliki teret neću natovariti na leđa jednog EP-a koji će zasigurno dobro poslužiti kao znak pokraj puta koji usmjerava istomišljenike da si međusobno ako ništa pružaju ustjehu, druže i zajedno lelujaju. Rijetki će skinuti „Instead of gun shopping“, još rijeđi slušati, tek pojedinci shvatiti – ali utjeha je znati, da je ta nekolicina onih pravih.
Disclaimer: Besplatno skidanje u raznim formatoma OVDJE.

Jedna misao o “Wystan Whitman – "Instead of gun shopping"

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s