Mor Krom Kinski III – "Blok Kolovoz"


Kada sam sa „Ljubičinim sonetima“ krenuo u recenzentsko prebiranje materijala koje potpisuje Mor Krom Kinski III, prvo sam pomislio onako inatljivo:
Ne možeš ti toliko albuma snimiti koliko ih ja mogu recenzirati!
Nije bilo nekog suvislog razloga za taj inat, ali pojavio se, iza leđa u mraku noseći u naručju pet albuma i jednu gore spomenutu kompilaciju – i sve to numerirano  godinom 2012 – om. Dakle, da raščistimo neke stvari. Ako izuzmemo „Rovovsku akustiku“ koju je Mor Krom podvalio Olovnom Plesu, „Blok kolovoz“ je njegov treći album. Diskografija izgleda ovako (prljav je to posao, ali netko mora):
Fonometar
Veliki dani
Blok kolovoz
Ljubičini Soneti
Ljubav XVII
Mor Krom pjeva božićne pjesme
Album „Blok kolovoz“ je nastao kako mu naziv sugerira u kolovozu mjesecu 2012 godine. Produkt ljetnje fjake, memljivog ustajalog zraka koji se predvečer poput lopova uvuče u kuću a zovu ga sparina. Odvratan osjećaj kapljica znoja koje klize niz leđa dok sjedite ispred ventilatora i gledate u Gorenje frižider u nadi da će baš to pomoći. A ne pomaže, kapljica kapljicu prati, čelo vam je rosno, proklinjete i sunce i ljeto. U takvoj atmosferi „Blok kolovoz“ donosi  dvanaest  glazbenih brojeva, na čak osam liriku potpisuje Stipe Periša (Mor Krom) dok preostale četiri otpadaju na druge autore, uključujući i Milana Mladenovića odnosno EKV i obradu njihove pjesme „Ljubav“.
Akustično/električni lo-fi bluesuz natruhe avantgarde, koja nakon albuma „Fonometar“ polako iščezava iz zvuka Mor Krom Kinskog. U tom smislu ovaj album je nešto bliži zvuku Olovnog Plesa, ali opet sa druge strane sadrži onu sasvim dovoljnu dozu dobrog ludila da bi se odmaknuo od klasične kantautorske forme čijem „booom“ – u svjedočimo u poslijednjih godinu-dvije. Taj pozitivni odmak ka autentičnosti vrlo jasno se može primjetiti u pjesmi koja otvara album naslova „Čija si ti pjesma“. Ne mogu se oteti dojmu kako bi ova lirika u rukama bilo kojeg drugog kantautora bila mrtvo slovo na papiru ili u najmanju ruku repetativno i suhoparno prebiranje stihova uz nemogućnost projeciranja slike poput igre sjenki na zidu u polumraku sobe. Naravno, za potpuni dojam trebalo bi svjedočiti Mor Kromovom nastupu uživo, gdje popratne gestikulacije i karizma koju on nesumnjivo posjeduje posebno dolaze do izražaja, do sada smo tome svjedočili kroz nastupe Olovnog Plesa. Možda je vrijeme za paralelnu solo priču.
Kao po cvijeću“ je pjesma Finskog pjesnika Eino Leinoa. Jedan od pionira poezije u toj baltičkoj zemlji djelovao je na prijelazu 19-og u 20-o stoljeće.  Junior Kimborough je američki blues glazbenik i jedan od čestih gostiju Mor Kroma kada je u pitanju blues ostavština. Spoj naizgled nespojivog u ovoj numeri zvuči izuzetno – prirodno. Što samo potvrđuje Mor Kromovu teoriju o „beatu“, ako je on pravi lirika će sama kao u sedlo sjesti. A „beat“ u pjesmi „Kao po cvijeću“ je izuzetno zamaman, agresivan, nametljiv, noga sama cupka.
Već sam nebrojeno puta drobio kako je Stipe Periša alias Mor Krom sposoban napisati stih, što i nije tako jednostavna misija kako izgleda i zvuči. Probajte uostalom, moji pokušaji uglavnom završe na dječjim brojalicama i mahnitom utrkom za rimom koja na koncu rezultira izmišljanjem novih riječi ili kopanjem po Aniću ne bi li našao riječ koja se rimuje sa – beštek. U pjesmi naslovljenoj „Siva“ možete čuti kako zvuči stih rukom pjesnika tkan:
Pojavi se siva ljepotice, pojavi se da ti vidim krasno lice

 Pa da tvoja ljubav moje prožme srce, da me živi tvoje biće
Jednostavno a snažno.
Vi znate da sam udata“ je naslov drevne kineske pjesme, pa čak možete i čuti muzičku igru na tragu istočnjačkih melodija, neka vrsta „kineskog bluesa“. A lirika je posebna priča, odnosno čitava zakulisna storija  oko pronalaska autora ove pjesme. Mor Krom se nije libio u potrazi tražiti stručnu pomoć u području kineske poezije, da bi na koncu došao do saznanja kako se radi pjesmi „Song of a Virtuous Woman“, a pjesnik je ZHANG JI („I“ se ne izgovara, već je kao poluglas) (c.776-829).
Stršljen od dva metra“ je meni osobno izuzetno zanimljiva pjesma na albumu, praktiči jam/blues komad gdje je cjelokupna lirika bazirana na ponavljanju „ja sam stršljen od dva metra“, što i nije toliko bitno, bitno je da je „beat prljav, snažan, pravi i jedina mana je kratko trajanje (2:41), nekako imam osjećaj da je Mor mogao ovdje dati mašti na volju i „pustiti ruku“ te pretvoriti to u punokrvni jam session. Znoj, zujanje stršljena, klepetanje stropnog ventilatora – blues. Dirty blues.
Fragmenti „Fonometra“ možda nigdje nisu snažniji nego u pjesmi „Anarhija“, svi oni luđačko/manijakalniproboji jezgre ovdje dolaze do izražaja kroz neartikulirano glasanje isprepleteno šapatom. Ako je Mor Krom negdje na svom terenu onda je to pjesma poput ove, teatar apsurda –  kaosa, nemira, šminke, sjenke, krikova, šapata, šizofrenije, halucinacije – teren na kojem se osjeća sigurnim u sebe balansirajući u tom kaosu kao artista na žici. Ovo je Mor Krom Kinski III, odnosno on još možda nije siguran u to, ali „Anarhija“ je njegova sudbina.
Na koncu, izreći ću jednu sasvim subjektivnu opasku, ne samo o ovom albumu nego o općenito radu Mor Krom Kinskog III. Imam naime osjećaj da luta, da se suzdržava, iz nekog razloga nakon „Rovovske akustike“ i „Fonometra“ krenuo je biti dobri duh Olovnog Plesa. Stipe Periša jest taj dobri duh, ali Mor Krom III nije i ne treba biti. Ima svoj izričaj, ima tu pozitivnu ludost u sebi, ima aureolu, karizmu i sve to što ponavljam već tko zna koji put. Mor Krom mora i treba biti iskrivljena sjena na zidu, diabolični odraz u zrcalu, on mora biti anarhija, u konačnici i sam zbori:
Anarhija si ti, anarhija je u tebi
I od toga ne treba bježati. On prvi.
Napomena: Besplatno skidanje OVDJE!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s