Pokret Otpora – "Prespavana Tragedija"


Frontalni Udar je bio strašan punk bend iz Pule.  Za mene osobno veliko otkriće, i to nažalost tek nakon šest godina od izdavanja svog poslijednjeg albuma „Kapitalizam mrzi me“ iz 2006 godine. Dakle nakon što sam krajem prošle godine sasvim slučajno naletio na FU, negdje u poveznicama na svemrežju sam naletio na bend Pokret Otpora koji je zapravo produkt suradnje dvojca iz negdašnjeg Frontalnog UdaraIgora (gitara) i Wolfganga (gitara) te još jednog Igora (bubnjevi) iz benda Reanimacija također iz Pule.
Prespavana tragedija“ je drugo službeno izdanje Pokreta Otpora nakon prvijenca „Demoiluzija“ koji je izašao 2010 godine. Nema pretjerane potrebe pokušavati gledati na ovaj bend kroz prizmu Frontalnog Udara, ali čisto kao napomena, Pokret Otpora je ipak nešto melodičniji punk/rock u stilu Bad Religiona, za razliku od FU koji je bio bliže izvornom žestokom punk zvuku. I neću više raspredati priču o ovom bendu kojeg nažalost više nema, ali preporučujem svima koji su poput mene bili u izolaciji i magnovenju da svakako potraže materijale Frontalnog Udara. Boljeg punka sa ovih prostora ja nijesam čuo.
Recentni album možete besplatno preuzeti (između ostalog) na službenom bandcampu, sadrži trinaest numera koje se (uglavnom) bave društvenom kritikom, u tom smislu na Pokret Otpora možemo gledati kao gotovo aktivistički bend. Bez ikakvih kompromisa, rezolutno, žestoko i u isto vrijeme opušteno bez pritiska, znači iz čiste ljubavi prema muzici i ogađenosti spram sistema koji se urušava po našim leđima, ovaj bend stvara svoju glazbu.
osjećamo se ko da nas je Bukowski pijan pisao
prodaju nam cigle naplaćuju nam zrak baš divno je to
mi dalje gledamo izgladnjeli i slabi
kako bezbrižno ubijaju nadu
nemamo sloge ni snage ni volje za revoluciju
metodično i planski nametnuli su nam kapitulaciju
Svojevrsna rezigniranost koja se iščitava iz gornjeg stiha koji se nalazi u pjesmi simptomatičnog naslova „Predaja“, ima i svoju dobru stranu u već spomenutoj opuštenosti i stava „boli nas k…. za sve“. Dobra strana barem kada je muzika u pitanju. Ovi ljudi su prošli u svojih dvadeset godina punka sve faze od jurišanja na barikade do razbijanja ideala o iste. Tako da, ovo je album zrelosti, pomirenja sa svojom ulogom arhipelaga u oceanu mediokriteta. Baš poput zdravog razuma, niti ovaj album i poruke sa njega neće doći do naroda ove zemlje, i zato ovaj narod treba jesti govna i neka mu je u slast bolje nije niti zaslužio.
bilo bi mi bolje da sam sam
da ne slušam nikog
ne gledam kako truju me
nabijem na kurac cijeli svijet
bilo bi bolje da sam sam
da sam svoja država
zatvorim granice i
nabijem na kurac cijeli svijet.
Muzički, kako rekoh album je melodični punk/rock, sa svojih tridesetak minuta trajanja kroz trinaest pjesama predstavlja ogledni žanrovski primjer brzo/žestoko/rezolutno. Ono što ga diže iznad prosjeka su svakako u prvom redu tekstovi, u tom smislu album nema slabu točku. Dominira lijeva struja, anarhističke misli, kritika krupnog kapitala – pomisliti ćete „ništa novo“, istina nije to ništa novo ali način na koji to Pokret Otpora radi je za koplje iznad onoga što nam se kao muda pod bubrege prodaje pod kapom „kritike i angažiranosti“ (Hladno Pivo, TBF, Elemental…). Budite sigurni da ovaj bend nikada promoliti neće glavu van teškog undergrounda i izolacije.
u svojim glavama još uvijek bore se
još uvijek mrze krvare
ustaše četnici meni svejedno je
nacionalizam vrijeđa me
ne jebu me zastave
grbovi ni granice
himne su za ponosne
ja nemam čim’ ponosit’ se
meni je dovoljno da znam
da tamo negdje još netko misli k’o ja
mrzi me mrzi me
to mi je kompliment
sva me ta mržnja pokreće
tvoja je ideologija uvreda za intelekt
meni je dokaz da sam potpuno ok
Da imam moć ovaj album bi u bastionu zla Konzumu bio dnevna rutina, jest da stoka shvatila ništa ne bi ali barem bi im u ušima zvonilo o „prespavanoj tragediji“ dok onako krmeljavi i anemični prebiru po K-plus konzervama u potrazi za boljim životom. A njega nigdje, samo konjetina pod etiketom svinjskom.
Napomena: besplatno preuzimanje OVDJE!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s