Hesperian Death Horse – "Mrtav"


Facebook držim jako korisnim alatom. Istina jest da ga 90% korisnika koristi uglavnom u maloumne svrhe igranja igrica, samopromocije i pumpanja ega, ali ako na ispravan način pristupite korištenju ove društvene mreže onda možete očekivati puno toga pozitivnog i korisnog što proizlazi iz razmjene ideja, mišljenja, muzičkih afiniteta sa ljudima koje vrlo vjerojatno nebi upoznali u životu na ulici ili poslu, barem ne sve. Bend Hesperian Death Horse je jedan od primjera koji ide u prilog mojoj teoriji o korisnosti Facebook alata. Za ovaj zagrebački post/sludge/metal bend sam čuo upravo preko te društvene mreže, potom sam putem njihove bandcamp stranice besplatno skinuo album “Mrtav” i malo bi bilo reći da sam se ugodno iznenadio.
Kada kažem „ugodno“ ne mislim na situaciju u kojoj nakon ljeta obučeš zimsku jaknu pa nađeš u džepu 50 kn i ugodno se iznenadiš. Ovaj osjećaj ugodnog iznenađenja vezan uz Hesperian Death Horse bio je više onako zdravo seljački:
Uuuuu jebemti, ne mogu vjerovati, kakav album…zvuk, ambijent, svirka…
Prije svega, priznajem googlao sam i po slobodnom nahođenju zaključio kako se „Hesperian“ odnosi na „zapadnjačku civilizaciju ako značenje izvedemo iz grčko/latinskog, premda postoji još nekoliko mogućih izvedenica. Dakle ime benda predstavljalo bi sinonim za sumrak zapadne civilizacije, prožet religijom, nasiljem, čemerom i smrti. Smrt je inače glavni motiv koji obilježava ovo debitantsko konceptualno izdanje koje sadrži četiri numere čije ukupno trajanje iznosi pedesetak minuta. Konceptom  ovaj album me podsjetio na Bongripper i njihov „Satan Worshipping Doom“, čak postoje i dodirne točke u muzičkom smislu vezane uz sludge notu ali teško se ova dva benda mogu po tom pitanju uspoređivati, naime svaki je poseban na svoj način. Vizualni i ambijetalni identitet ovog albuma se donekle preklapa sa kultnim sludge/metal bendom Acid Bath, vjerujem da bi Dax Riggs uživao u ambijentu i zvuku Hesperian Death Horsea. I da ne zaboravim (a zaboravio sam u prvoj verziji teksta), ima i zvuka Eyehategoda u njima, moje omiljene sludge/metal poslastice iz “dying whoreNew Orleansa.
Mrtav“ je prvi dio najavljene trilogije, što je još jedan prilog tezi da ovi momci imaju viziju za razliku od školstva, zdravstva, gospodarstva i svega zapravo u ovom apsurdu omeđenom granicama kojeg državom zovemo. Sumornu atmosferu svega umirućeg, leševa, grobnica, katakombi, paleža,  mrtve prirode koju najbolje oslikavaju gole grane drveta u kasno zimsko predvečerje, sumrak civilizacije, religijsko licemjerje, uteg dogme oko kršćanskog zapadnog svijeta možda najbolje opisuje citat J.P.Kamova sa njihove Facebook stranice:
Da nema vjere, ljudi bi klali i robili.A zašto kolju i robe danas?Jer je nema.A zašto su klali?Jer je nije ni bilo.A kad je prema tome bila? – Nikada!’’

Način na koji Hesperian Death Horseprogovara o svijetu oko nas je zapravo savršeno normalna reakcija iz ugla prosvijećenog, mladog, ne nužno formalno ali obrazovanog čovjeka. Naravno iza šarenog zastora vjere, konzumerizma i sveopće zaglupljenosti lobotomiranih masa reakcija na ovakav pogled na svijet oko sebe je:

Jezuš Kristuš i Marija, sotonisti i drogeri.
Ali dobro, to već spada u mlataranje prazne slame jer ta situacija se neće promijeniti nikada, ovakvi bendovi i ovakav način reagiranja, promišljanja će uvijek biti marginaliziran od strane većine koja je glavni zamašnjak i pokretač onoga što označava ime benda Hesperian Death Horse. Album „Mrtav“ muzički predstavlja jednu cjelinu, selektivno preslušavanje nema prevelikog smisla, dakle potrebno je odvojiti pedesetak minuta vremena i preslušati album od prvog do zadnjeg tona, jedino tako je moguće upiti i osjetiti atmosferu i poruku koji bend odašilje. Od žestokih gitarističkih metal dionica uz gotovo growl/screamo vokal pa sve do ambijetalnih prologa ovaj album priča jednu priču, svako preskakanje pojedinih sekvenci ubija smisao i koncept ovog izdanja.
Na koncu mogu samo sa ponosom (i to ne hinjenim) ustvrditi kako mi je izuzetno drago da se bend iz naše male tužne zemlje upisuje na kartu izuzetnih post/metal bendova i scene koja buja u inozemstvu. Provučeno kroz floskulu, mogu reći kako i mi imamo konja za jahanje, i to kakvog – zapadnjačkog mrtvog.
Napomena: Besplatno sauganje OVDJE!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s