Bistro na rubu šume Vol.1


Naslov ove kompilacije ujedno predstavlja i naziv neformalne facebook grupe koja okuplja niz glazbenika iz regije. Upravo taj vid “mrežnog” povezivanja je i doveo do ideje da se sa riječi pređe i na konkretne akcije u smjeru promocije, predstavljanja, okrupnjavanja neke vrste akustičarskog undergrounda, premda bi zapravo bilo pogrešno „Bistro“ ograničavati isključivo akustičarskom formom, ona jest jedna od niti koje povezuju umjetnike na kompilaciji ali svakako nije pravilo. Žanrovski kompilacija se kreće u rasponu od folk/blues/pop rocka pa do americane i klasičnih singer/songwriter postulata.
Prvo u nizu najavljenih izdanja iz „Bistroa“ donosi nam deset pjesama različitih autora, neka imena poput Nine Romić ili beogradskog Stray Dogga su već poznata (uvjetno rečeno) široj publici, neka druga su manje eksponirana što naravno ne znači da u kvalitativnom smislu zaostaju i ovo je odlična prilika da publika upozna i opipa puls undergounda koji titra iza kulisa raznih sobičaka, garaža, podruma daleko od uha i oka mainstreama.
Kada sam prvi put čuo da je u pripremi kompilacija iz „Bistroa“, pomislio sam da će upasti u zamku brzopletosti, te natrpati dvadesetak izvođača na jedno mjesto i tako ubiti svaki smisao i kompaktnost u želji da predstave što više toga od jednom. Ipak, iznenađujuća je i za svaku pohvalu spoznaja da se pazilo i na formu, preslušavanje ove kompilacije nije još jedan „beskrajan dan“ kakve sam znao upoznavati preslušavajući razne tematski povezane kompilacije sa gomilom izvođača.

Tako, slučajno ili ne, ali za moj pojam mudro ovu kompilaciju otvara Nina Romić sa svojom uspješnicom „Opet“. Kada utakmicu otvoriš sa „tricom“ to nikako ne može biti loš znak, a za moj ukus Nina predstavlja lučonošu u ovom društvu i to ne treba shvatiti nikako drugačije osim kao moj osobni afinitet i naklomost spram onoga što ova cura radi. Zarazan, zavodljiv vokal provučen kroz folk/psychedelic formu koju posebno naglašavaju „Jon Lord“  klavijature Freda Lanza, jednostavno, to je to. Vrh.

Uz Ninu i „Opet“, od prije mi je poznata i numera „Ne sjećam se kiše“ benda Svemir, gotovo sedmominutna izuzetno prijemčljiva da ne kažem hitoidna pop/rock pjesma Zvonke Obajdin koja od akustično/baladne forme postupno preraste u ritmički nabrijan vrhunac zapečaćen električnom gitarom, meni osobno izuzetno dojmljiv dio repertoara Svemir benda. Kada sam već kod sedmominutnih pjesama, još jedna takva je našla mjesto na kompilaciji i za mene predstavlja pravo otkriće, riječ je o numeri „Mrtav je Johnny“ od momka kojem „alternativa neće doći na pogreb“ a odaziva se na umjetničko ime Miki Solus. Uz minimalističku podlogu akustare i basa Miki baca takav „flow“ da bi ga trebalo preporučiti Vojku Vrućini za neku suradnju.

„Sotona je silovao Nicka Cavea. Sotona je silovao Davida Lyncha na televizoru od tisuću inča, gledamo Grinča dlaka mu je zelena ko’ pakiranje od Pampers pelena, ko’ pakiranje od boce Pelina, kad sam pijan sviram po selima, pjesme od Thompsona, Magazina, Škore, nemam sluha pjevam ko’ – Jole.“
Nakon dvije i pol minute nabrijanog „flowa“, pjesma prelazi u svoju ležernu „refren fazu“ uz ženske back vokale, synth i bas. Uz sav svoj naoko zajebantski pristup glazbi, Miki isporučuje autentičan pomaknuti muzički izraz čija izvedba i koncept su sve samo ne – apsurdni.
Nasuprot gore nabrojanih nešto „žešćih“ u muzičkom i liričkom smislu primjera sa ove kompilacije, ona sadrži i onu drugu senzibilniju stranu koju predstavljaju zagrebački bend Mika Male i njihova nova pjesma „Bijeg“ sa izuzetno bogatom instrumentalnom pratnjom koja predstavlja savršenu „pozornicu“ za liričke bravuroze Orlana Tusa. Kada smo kod senzibilnog ime benda Stray Dogg se nameće samo po sebi kroz numeru „Whisper“ sa izrazito sugestivnim i emocijom nabijenim pristupom pjevača Dukata Straya koji ne ostavlja mjesta glumi i mimikriji, americana/freak/folk ovih Beograđana je nešto vrijedno pažnje, pogotovo za ljubitelje prekooceanskih žanrovskih srodnika.

A Zvonimir Varga? Da, i ovaj zagrebački troubadur/kantautor/šansonjer participira na kompilaciji pjesmom „Voli“ koja se nalazi na njegovom recentnom albumu nazvanom „Zvonimir Varga album“, boemsko/šansonjerski pristup zaokružen klavirsko/akustičnom pratnjom svrstava Vargu u red sanjara, lutalica, nepopravljivih romantika čija lirika mahom proizlazi iz nutarnjih dilema i nemira vezanih uz – ljubav.

Upečatljivi kraj kompilacije osigurao je projekt Seine, koji čini dvojac iz benda Vlasta Popić,  Ivan Ščapec i Tena Rak. U cabare/freak/folk stilu na tragu Tiger Lilliesa, numera „Valcer za kraj“ predstavlja pravi „outro“ koji prati spuštanje zastora i kraj jedne predstave dok tužni pajac harmonikom prve redove publike baca u plač i polako nestaje iza nabora tkanine. Kao i sa početka priče i otvaranja kompilacije sa Ninom Romić, slučajno ili namjerno ovo je ispala savršena točka na kraju prvog čina koji će se nadam se nastaviti u sličnom tonu kroz naredna izdanja.
Da previše širim priču nema nekog smisla, izvođači koje sam izostavio u pojedinačnom osvrtu na pjesme Felon, Radost i Wooden Ambulance također zaslužuju pažnju, ovisno o osobnim afinitetima vjerujem da će svatko ponaosob pronaći svoje favorite i ovim putem zagrebati malo dublje ispod površine koja krije zanimljive i potentne autorske jedinke. U tome i jest poanta ovog skupa pjesama, koji predstavlja čisto onu malu rupu kao ključanicu kroz koju možete zaviriti u muzički svijet koji je (pre)često nepravedno zapostavljen i ograničen na samo uski krug ljudi. Učinimo da se krug proširi, besplatno skinite album sa službenog bandcampa i prestanite vazda kukati o mediokritetima na sceni, kvalitetne glazbe ima sasvim dovoljno, samo joj treba pružiti šansu.
Besplatno preuzimanje OVDJE!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s