Valerie June – "Pushin’ Against a Stone"

Djevojka iz Humbaulta, Tennessee, imena Valerie June predstavlja uhu sasvim ugodno otkriće na svom debitantskom albumu nazvanom Pushin’ against a stone. Po svemu sudeći sam naziv albuma asocira na, kako životni, tako i muzički put ove trideset jednogodišnjakinje, klasična priča o siromaštvu, provinciji, velikoj obitelji i konačnom happy endu, premda je dakako nesuvislo zboriti o kraju, ovo je tek, vjerujem, početak.

Čitava ova bajka u koju spada i prošlogodišnji nastup u showu Joolsa Hollanda, vjerojatno se ne bi odvijala da nije jednog čovjeka – Dana Auerbacha (Black Keys) koji supotpisuje album i produkciju uz Kevina Augunasa.

Ne treba stoga čuditi što se nad ovim albumom mjestimično nadvija sjena Black Keysa, poslušajte samo Wanna be on your mind koja kao da je ispala sa Attack&Realise albuma Keysa, ipak ti neizbježni trenuci poistovjećivanja su zapravo poprilično rijetki na albumu koji sadrži popriličnu dozu autentičnosti i nečega što sama Valerie naziva: Organic moonshine roots music. Kombinacija countrya, folka, gospela, apalachiana provučena kroz blues/folk/alternativni muzički izričaj predstavlja pravo malo ogledalo duše Valerie June, njeno porijeklo, uspomene, životno iskustvo – sve je tu na jednom mjestu na ovom albumu.

Vokalno levitira negdje na pola puta između velike Nine Simone i legendarne Ette James, osim po vokalu, njen angažirani i autoratitivni stav (poslušati Workin’ woman blues) ostavlja dojam snažne, samosvjesne žene. Simptomatično je kako poneki promašaj na albumu poput numera Tennessee time ili Trials, troubles, tribulations dolazi kada pokušava plivati alt/folk/bluegrass notama u stilu Doc Watsona, jednostavno je primjetno kako joj puno bolje leži roots ostavština crnačkog bluesa i gospela kao u odličnoj You can’t be told ili Shotgun gdje na slide pogonu i tragu R.L.Burnsidea zbori
 
You know I love you baby, and if I can’t have you no one can.
 
U konačnici, ovaj debi se može okarakterizirati iznimno uspješnim, uzimajući u obzir sve boljke koje nosi na sebi, autentičnost i kvaliteta ipak dominiraju i predstavljaju garanciju da će bajka o Valerie June nadživjeti rok trajanja od samo jednog albuma. Živi bili pa vidjeli.
 
Napomena: Ocjena 7/10 akorda.

Jedna misao o “Valerie June – "Pushin’ Against a Stone"

  1. Trebalo bi Dan Aurbacha poslat vamo nama.
    A Valeri je prava. Album odličan, iako, pomalo zbunjujuća pjesma pod rednim brojem 10. Mislio sam da su napravili pauzu za ručak dok su snimali tu pjesmu …

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s