Lovely Quinces – "No room for us"

Nije se teško posljednjih nekoliko godina izgubiti u vremenu i prostoru, kada je domaća/regionalna kantautorska scena u pitanju. Puno je autora i autorica, mnogi su slični, mnogi i nisu, puno je albuma, besplatnih izdanja, puno ih je slično, puno i nije. I eto, ja se kakti malo „dublje“ bavim čitavom tom scenom pa opet prilikom preuzimanja EP-a „No room for us“, u glavi mi se vrzmalo:

Da, to je ona Irena Žilić, super pjeva cura…..a ne ne ne, možda ipak Dunja Ercegović, iz Zadra ona djevojka…“.

Nije stvar isključivo u muzičkim preklapanjima, nego zaista je boom i puno je imena, što može biti i dvosjekli mač kada je širi krug (eventualne) publike u pitanju. Dakle, Lovely Quinces je Dunja Ercegović, u svoj toj provali autora, tematski muzički portali su baš nju apostrofirali (uz Ninu Romić) kao perjanicu kantautorskog vala. Spominju se prekooceanske turneje, a prodati Amerima folk/americanu na njihovom terenu nije mala stvar, tako da…valja ovu djevojku uzeti za ozbiljno.

EP „No room for us“, kao pokazni materijal, donosi pet pjesama, sve su otpjevane na engleskom jeziku, a muzička podloga je minimalistička, dakle akustična gitara i minimalni uplivi električne gitare i udaraljki, perkusija. Vokalno, Dunja, ne znam kako bi to točno opisao, možda: suvereno. Što bi reklo snažno, samouvjereno, bogato. Ne tako davno radio sam album od Valerie June, koja ima potporu Dana Auerbacha, bend, svu silu uvjeta na raspolaganju, i onaj soul/blues štih tamnoputih američkih vokalistica. Dojma sam da Dunja u ovoj fazi karijere ne zaostaje previše i, danas/sutra uz pravog producenta i bend, ima prostora, znanja, vještine za nešto više u umjetničkom, ali i komercijalnom smislu. Nemojmo se lagati pa prodavati priče kako je uspjeh ostati svoj i drndati akustaru ostatak života pred 15 ljudi u kakvom zadimljenom bircu, komercijalizacija će uzeti komadić romantizma i autentičnosti, ali će i donijeti odgovor – ili jesi ili nisi?

A Dunja može, isto kao i Nina Romić, u neko dogledno doba biti endemska pojava na kantautorskjoj sceni kod nas, odnosno, može živjeti od svoga rada, jer ako vrh ledene sante to nije u stanju, onda nek ide sve u…

Lovely Quinces – Bandcamp


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s