Indie kompilacija – "Tragovi"


U trenutku dok ovo pišem ova kompilacija još nije ugledala svjetlo dana, riječ je o izdanju Croatia Recordsa, najstarije diskografske kuće u Hrvata koja se eto izgleda konačno odlučila pozabaviti afirmacijom namjesto eksploatacijom – dosadašnjim spirtitus movensom kuće. Ako sam dobro upoznat sa projektom, početkom godine pozvani su mladi DIY glazbenici, premda niti ugovor sa diskografskom kućom nije bio zapreka (toliko o „indie“ i značenju istog), da pošalju svoje po mogućnosti masterizirane uratke (najviše 3 pjesme po izvođaču) i onda će se putem ovog natječaja izabrati autori koji će imati priliku reprezentirati svoju glazbu putem kompilacije.
Bilo kako bilo, hipokrizija ili ne od strane diskografa, svaki pozitivan pomak (a ovo zasigurno jest takav) treba pozdraviti pa taman on i bio kako kaže Zoran Stajčićuskakanje u posljednji vagon za dio scene“. Dakle, desetak mjeseci nakon objave natječaja pred nama je zbir pjesama različitih autora koji nosi naslov „Tragovi“ po otvarajućoj numeri u izvedbi Sabine Herman ili ti Queen of Sabe, simpatična na trenutke sjetna pop pjesma nakon koje pomalo nezgrapno barem kada je o redosljedu pjesama kreće „Tango“ od Olovnog plesa sa svojim punokrvnim blues rifom i hukom Stipe Periše. Doduše, ostaje nejasno zašto baš ova pjesma od Olovnog Plesa, pogotovo jer negdje u isto vrijeme kada i kompilacija izlazi i njihov novi album „Nulti dan za CR a “Tango” je pjesma stara nekoliko godina. No dobro, uz prve dvije spomenute pjesme još ih se deset nalazi na ovom izdanju i zapravo nakon desetak slušanja se barem po mom ukusu isprofilirala ekipa koja kvalitativno predvodi kompilaciju.
Prije svega Mika Male sa pjesmom „Bijeg“ koja će se naći na njihovom nadolazećem albumu „Gdje se sastaju luđaci“, imao sam priliku ovu pjesmu već čuti na jednoj od kompilacija Bistro na rubu šume, i nakon svega mirne duše mogu ustvrditi kako je riječ o pjesmi koja sigurno ulazi u top 5 kada je u pitanju ovogodišnja regionalna scena. Ante Perković se također predstavlja odličnom numerom „Rokenrol snovi“, moram priznati da do sada nisam imao prilike čuti fragmente njegove „solo karijere“ (navodnici čisto zbog paradoksa zvanog – karijera), samplirana elektro podloga uz odličan tekst zvuče kao da čovjer radi baš ono što želi, voli i osjeća. Palac gore.
Od ostatka ekipe, Big Strip Gorila sa svojom „Negacija savršene priče“ predstavlja sasvim solidan izdanak klasične gradske rokenrol skice Pipsi, Kojoti, Majke, Partibrejkersi – koliko mogu vrijeme će reći, solidni su, premda M.O.R.T iz Sinja bi bio puno bolji uzorak u tom segmentu. Droid, Kimiko pa i Krešimir Dujmović alias Ketz koji živi i radi u Berlinu, nisu my cup of tea sa svojim synth/pop izričajem, ali mogli bi biti zanimljivi predstavnici scene koja je prije nekoliko dana raspadom Hemendexa izgubila odličan bend. 
Sve u svemu, konačni dojam u vezi kompilacije je pozitivan premda ne i nešto naručito uzbudljiv, mnoga imena iz razno raznih razloga ovdje nedostaju a značajno bi podigli kvalitativnu razinu izdanja, stoga nisam siguran koliko je forma natječaja dobro rješenje namjesto dubinskog ispitivanja scene, uostalom da su kontaktirali bilo kojeg mudrosera poput mene dobili bi hvale vrijedne informacije o muzičarima koji su daleko ispod radara a nikako to ne zaslužuju. Ne želim ispasti hvalisavac ili si pridavati bilo kakav značaj, ali scenu samo treba pratiti, nisu tu potrebne nikakve specijalne vještine i znanja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s