Dik O’braz – "Živ sam"

Samoborski bend Dik O’braz nastao je početkom ne baš spektakularnih devedesetih godina prošloga stoljeća, trajao je desetak godina i iza sebe ostavio dva EP izdanja te album Žeđ. Nakon deset godina svirke, uslijedilo je deset godina “odmora” koje je naprasito prekinuto ni manje ni više nego novim dugosvirajućim izdanjem simboličnog naziva Živ sam. Album sadrži petnaest pjesama od kojih dobar dio čine pjesme sa albuma Žeđ, snimljene u novom ruhu i koraku sa tekovinama novih produkcijskih dostignuća.
Hibrid Motorheada i Partibrejkersa, osjećam se blesavo što ovo pišem jer sam u potrazi putem googla za osnovnim informacijama o bendu, više puta pročitao navedenu usporedbu. Eto, ako mi vjerujete, prvim rifom i prvim stihom na otvarajućoj Moram naći zabavu ukazali su mi se Anton i Lemmy u ruhu samoborskog Dik O’braza. Što će reći, to je punk, to je roll, to je hard i to jako malo vrijedi bez koncertne potvrde žestine, znoja i buke. Sve što ovaj bend na ovom albumu radi može svoju svrhu ispuniti jedino na stageu i gomili ispred.

Eventualna mana izdanja može biti broj pjesama na albumu koji je po meni nepotrebno “nabildan” jer pravim izborom od desetak “jakih” koliko ih ima na ovom izdanju, bilo bi to kompaktnije izdanje lišeno nekoliko sasvim nepotrebnih izleta poput Djevojka iz Samobora na kojoj gostuje Sejo Sexon ili pjesme Paragvaj. Navedene numere su produkt čiste šege, zajebancije, opuštenosti, ali ipak Dik O’braz najbolje zvuči kroz već spomenutu Moram naći zabavu, Kreni u noć, Da li da tiho šapnem sve što treba viknuti, Za nas nema milosti, Živ sam, Vukovi, Moja je duša pijana od piva, Ne budi lud, Kad gorim

Mala skromna i dobronamjerna poruka bendu:

Ljudi kanite se puhačkih sekcija i “unca unca” ritmova, to ostavite Dubiozama i Kawasakijima, prašite bez kompromisa, pravo u glavu, prenesite tu žestinu na pozornicu i neka pive polete jer rokenrol je živ u vašim rukama.Nećete nikada u poseljačeni eter, ali ste u žilama i stisnutim šakama svakog pojedinca koji voli bespoštednu svirku.
Nego, s obzirom na staž, znaju oni sami sve to i bolje nego ja, Živ sam je jedan odličan spoj retrospektive i novih stvari žestokog benda čija najveća snaga počiva na divljoj energiji. Živi bili pa vidjeli to u kakvom napučenom klubu, ovaj album je najbolja pozivnica za takvo što.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s