Begbie – The Grapes of Wrath EP


Begbie je destruktivac, krajnje subverzivan lik, adrenalinski ovisnik kao antipod heroinskim ovisnicima koji ga okružuju u kultnom filmu Trainspotting. Utjelovio ga je Robert Carlyle i smjestio na posebno mjesto kada je o antijunacima riječ u suvremenoj pop kulturi. Iz tog razloga, nazvati bend Begbie može biti ne baš najsretnije rješenje u smislu prepoznatljivosti, pouzdano postoji još jedan istoimeni bend iz Njemačke, te britanski The Begbies. No dobro, ovdje govorimo o bendu Begbie iz Belišća osnovanom 2011. godine, koji čine trojica mladića u najboljim godinama, redom:  Tomislav Ladišić gitara/vokal, Vedran Jelić bas te Ivan Perković bubnjevi.
The grapes of wrath je njihov treći EP snimljen početkom 2014. godine i sadrži pet pjesama,  a prethodili su mu 3Songs iz 2012. i Starlight iz 2013. godine, lirika je u potpunosti na engleskom jeziku. Žanrovski njihov zvuk varira u rasponu od alternativnog rocka do noisea i grungea, premda se naglasak svakako može staviti na potonje smjernice uslijed distorziranog gitarskog zvuka, dinamičnih izmjena bržih i sporijih ritmova i vokala koji se smješta na poziciji između The Jesus Lizarda i Nirvane. Prve dvije numere ovog EP-a vjerojatno najbolje dočaravaju ovu razdiobu, jer  GG Allinova Bite it you scum predstavlja žestoki grunge komad u maniri najboljih izadanaka grunge škole sa prijelaza iz osamdesetih u devedesete. Ujedno ovo je i ponajbolji trenutak cijelog izdanja, ultimativna posveta grunge žanru. Dok druga stvar sa albuma Compound eye teži noise zvuku, nešto poput onoga što zagrebački Joe 4 radi jako dobro kod nas.
E sada, što zapravo reći?
Begbie je nesumnjivo dobar bend u formaciji klasične rokenrol trojke, sirovo, distorzirano, ljutito, ali i već toliko puta viđeno odnosno – slušano. Kada sam spomenuo Joe 4 nisam to učinio bez razloga, imam dojam naime da se određeni odmak u smislu autentičnosti odnosno prepoznatljivosti može dobiti promjenom jezika izražavanja, tako da je Joe 4 fantastičan noise bend kojeg producira Steve Albini i bend koji se ne libi zapjevati na Hrvatskom jeziku. U tom pogledu ne vidim razloga zašto Begbie ne bi mogao biti grunge/noise domaći proizvod vrijedan pažnje, naglasak je na ovo „mogao“, jer bojim se da će ih pretjerana sličnost sa gomilom sličnih bendova utopiti u moru neprepoznatljivosti. Nije to naravno neka tragedija, ali ako već imaš energiju, znanje, žestinu – iskoristi to na najbolji mogući način.
Besplatno preuzimanje/slušanje baš OVDJE!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s