Diskurz – "Puls"

Što to predstavlja noćnu moru “pisaču o glazbi”? Pa makar i wannabe piskaralu? Album koji te ne tjera na pisanje, shodno tome ni na razmišljanje. Slušaš na trenutke teško dokučivu liriku Bojana Bajića, čija višeslojnost, višeznačnost i apstraktnost u velikoj mjeri podsjeća na liriku Milana Mladenovića, i razmišljaš o….pa zapravo svemu osim o onome što ti iz slušalica prodire u uho. A to je poražavajuća spoznaja kada je u pitanju odnos “slušača” i “slušanog “.

Nekada punk rock trojka je danas u sasvim novoj, proširenoj postavi i svira nekakvu mješavinu industrial/alternativnog stadionskog rocka. Nine inch Nails vs. Muse, bučna i bogata zvučna kulisa uz vokalni “reznorovski” senzibilitet koji predstavlja mesijanskog jahača tog zvučnog vala. Ipak, unatoč odličnoj produkciji i “punoći” zvuka album pati od pretjerane linearnosti koja neminovno vodi u monotoniju, a Bojan vokalno ne uspijeva pokazati kako je krvav ispod kože, premda pokušava, mene nije uvjerio.

Dakle, ako izuzmemo liriku koja sama po sebi ne čini nikakvu prevagu kada je u pitanju kvaliteta ovog izdanja, ostaje nam fino ispolirani zvučni zid naslonjen na matematički precizne bubnjarske i bas linije povrh kojih gitarski rif služi kao melodični putokaz. Naslovna stvar albuma, možda u najboljoj mjeri dočarava “šprancu” koja nas očekuje na svih deset pjesama koliko ih album nosi.

Zanimljivo?

Meni osobno ne previše, klišejiziranost, sterilnost i monotonija ostaju glavne značajke nakon gomile preslušavanja u kojima sam se trudio “srasti” sa zvukom Diskurza i uhvatiti tu “nit” za koju sam vjerovao da mi konstantno izmiče. Možda jednostavno nismo na istoj valnoj duljini. Šteta, kako za mene, tako i za njih. Jedan “slušač” manje.

Napomena:SoundGuardian


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s