Indian – "From all purity"


Indian je sludge/noise/doom/metal bend iz Chicaga, država Illinois. Postoje od 2003. godine, a diskografija im se sastoji od jednog EP izdanja i pet LP albuma, uključujući i recentni From all purity, tenutni izdavač im je Relapse records. To je u suštini manje više sve što morate/trebate znati o ovome bendu, barem za prvu ruku, jer veliko je pitanje hoćete li ići dublje od toga. Zašto?
Odakle krenuti. Ako postoji nešto što nije glazba za svakoga, album From all purity je sinonim za takvu glazbu. Ako mislite da je recimo Eyehategod mizantropsko – mazohističko – nihilistički vrhunac sludge kategorije, onda niste čuli Indian. Niste čuli From all purity i šest uznemirujućih, sporovaljajućih, teških, distorziranih, mučnih, opterećujućih pjesama povrh kojih izranja mučenički krik Dylana O’Toolea i smješta čitavu priču s onu boli, patnje, ludila, dok pogrebni topot bubnjeva samo upotpunjuje atmosferu nelagode.
Disonantni tonovi djeluju kao apsolutna negacija bilo kakve melodije koja bi vas makar na sekundu izbavila iz mračnog kovitlaca u koji stupate pritiskom na tipku play. I još jedna bitna stvar, nevjerojatna mogućnost isisavanja energije, osjećaj umora, iznurenosti koju izaziva pomno i aktivno slušanje albuma, čijih nešto više od četrdeset minuta predstavlja gornju granicu izdržljivosti i mogućnosti koncentracije.
Ovo je album u kojem se ne uživa, njega se proživljava. Ovo je album koji se ne sluša dva puta zaredom. Ne sluša se pred djecom, u društvu, u autu, otvorenih očiju. Opet, u čemu je tajna vraćanja, što me to svaki put iznova golica dok prebirem muzičkim folderima i zaustavlja prst na upravo ovom albumu?
Ne znam. Valjda neka vrsta neodoljive privlačnosti koju izaziva područje zabranjenog, skrivenog impulsa boli koja je jedina u životu sigurna. Poput neke vrsti povraćanja, provale, pročišćenja i ništavila kao vrhunca u kojem sve završava. Svaki drugi oblik klasifikacije, tumačenja, shvaćanja, čini se nemogućim.
Napomena: Enter hell!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s