Mor Krom Kinski III – "Pjesme Iz Dva Razdoblja"

Dobar je rastanak jedini zalog budućih sretanja” – teško da je Stipo Periša aka Mor Krom Kinski III mogao naći riječi u kojima ima više simbolike od ovih koji otvaraju njegovo najnovije izdanje “Pjesme Iz Dva Razdoblja“. Stihove koje potpisuje Miloš Zubac iz novosadske lutajuće muzičke bande Prkos Drumski je moguće tumačiti na tisuću različitih filozofsko-religijskih načina, međutim, onaj u kojem se Stipo simbolički “rastaje” od samoga sebe i navlači ljušturu mitske pojave u vidu Mor Krom Kinskog, čini se najizglednijim. Svaki njegov “dobar rastanak” i ponovno sretanje urodi plodom u obliku umjetničkog i pjesničkog procvata.

Ta misao, me dovodi do jednog trenutka, koji se sada iz ove perspektive čini sasvim apsurdnim. Naime, upitao sam jednom Stipu, da li misli možda jednom nastupati kao Mor Krom Kinski? Nejasan odgovor, škrgut zubima, grba na leđima i crvene oči koje sjaje u mraku suvozačkog sjedala bili su dovoljan znak da odjebem sa tim Gene Simmons kostimima, maskama, šatro preobrazbama i sranjima. Mor Krom nije bijeli zec da se uz vatromet i fanfare iz cilindra izvlači pred ruljom. Metamorfoza u intimi i mraku sobe su sastavni dio te mitske pojave.

I sada, imamo “Pjesme Iz Dva Razdoblja” koje je kako na “coveru” piše odabrala Andrea Pernar. Od ukupno devet brojeva, za četiri stihove potpisuju drugi autori, redom: Miloš Zubac, Sead Begović, Sonja Manojlović i Petar Gudelj, dok ostalih pet potpisuje Kinski. Kako vrlo vjerojatno spadam u krug od tri najveća štovatelja i poznavatelja muzičkog opusa ovog zajedljivog grbavca, zvonara crkve dugoselske, mogu ustvrditi kako je riječ o manje/više standardnoj akustično/električno-perkusijskoj zvučnoj podlozi koja prati stihove prožete mahom arhaičnim motivima i pjesničkim stilskim figurama koje se savršeno uklapaju u blato i rov jedne od mnogih bitaka iz Prvog svjetskog rata nad kojima duh Kinskog kao avet lebdi. U činjenici da je Mor Krom putnik kroz vrijeme, sagledava se sva njegova pjesnička emocija čiji “background” liči na požutjele hartije i tragove voska od dogorijelih svijeća.

Nakon ovog pozerskog bacanja na lirsko-prozna nejaka pleća potpisnik ovih redova će pokušati smanjiti doživljaj i prozboriti koju suvislu o samom albumu. Daklem kao što je poznato (a možda i nije) prašnjava žuta hartija Mor Krom Kinskog je glavno kreativno uporište onome što se odaziva na Olovni Ples, poetski folk-rock bend iz Dugog Sela. Pa će se tako vrlo vjerojatno na nekim budućim izdanjima benda u nešto izmjenjenom obliku naći ponešto i sa ovog izdanja Kinskog. Osobno, svojom paperjastom bradom i klempavim ušima, navijam za “Drugi oblak”, pjesmu koja u ovoj fazi od prvih tridesetak preslušavanja, ostavlja najupečatljiviji dojam, kako Mor Kromovim stihom, tako i atmosferom melankolije, ravnodušnosti, rastanka.

“Istresi na stol” sam već čuo prije, riječ je o stihovima Petra Gudelja, koji su uglazbljeni u svrhu književne večeri ako me ne vara sjećanje. Iako sam osobno skloniji stihovima Kinskog, ova interpretacija naprosto zaslužuje da se apostrofira kao predivan, sjetan i uhu ugodan pjesnički iskaz. Boogie/blues električna ostavština na kojoj dobar dio opusa Olovnog Plesa počiva, najbolje se može primjetiti u odličnoj “U svoje tijelo sagori me” koja nastavlja niz požudom prožetih stvari poput odlične “Ti divna si” sa albuma “Nulti dan”.

“Postolje tišine” i “Cjelovom” su savršeni primjeri “onih” pjesama koje ću ja zajedno sa još onom dvojicom koji čine Mor Krom Kinski III fan club official, ovakve “šture i ogoljene” bacati pod noge štovateljima Olovnog Plesa proklinjući činjenicu da im se bend komercijalizirao pod velikom etiketom Croatia Recordsa i da je sve to da oprostite kurac. U majicama natopljenim rasolom ćemo gologuzi trčati dugoselskim ulicama i slaviti najvećeg pjesnika koji nam katastarski adresom pripada, a čiji su (da se referiram na Bou) dnevnici putovanja zapravo skice ostanka.

Besplatno skidanje: Ođe!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s