Last.fm iz špilje


Ne znam jel postoji kakav bećarac u stilu: “Oj tavane, tavane ti mi žuljaš tabane..” ili možda sevdah: “Lijepi li su tavanski memoari, a još su lijepši stari trotoari..“, kako god, volim se tu i tamo zavući na tavan svoje nove kuće i prekopati kutije u koje sam potrpao manje više svu svoju arhivu koja svjedoči gotovo nadljudskim naporima u disciplini besmislene potrošnje vremena.
Nekakva kruna u čitavoj lepezi besmislica, svakako bi mogla biti rukom pisana evidencija slušanja određenih muzičkih komada oliti pjesama u razdoblju od 1997. – 2000. godine. Nešto slično je počeo tamo negdje 2002. godine raditi Last.fm ali na puno sofisticiraniji način. Naime, ja sam svoj manualni “scrobbler” sveo na jednu pjesmu dnevno koju bi izdvojio kao svojevrsni “hit dana” uz koji bi napisao datum slušanja. U početku sam to radio poprilično nemarno bez nekog bitnog reda i redosljeda da bi se kasnije ipak malo “uozbiljio” i pridao malo više pažnje ovom zadatku čiji smisao je teško dokučiti. Bilo kako bilo jedan od rezultata ovog mog “rada” jest i ponavljanje drugog razreda srednje škole. Isplatilo se, šta je školovanje spram Fugazija ili Nirvane?
No, kada sam se početkom milenija prvi puta susreo sa 56kb internetom, nabasao sam i na Last.fm, tada tek pokrenutu društvenu mrežu koja funkcionira na način da prikuplja podatke o glazbi koju slušate putem određenog playera na svom računalu, te vam na osnovu tih podataka nudi mogućnost spajanja ili ti virtualnih prijateljstava sa ljudima sličnih glazbenih afiniteta, ali i ono što je najbitnije – pomaže u širenju muzičkih obzora i traganju za još neistraženim draguljima. Nisam bio jako ljubomoran, iako sam se osjećao na neki način prevarenim. Jedino moje gubljenje vremena koje je imalo kakvu takvu perspektivu u ekonomskoj opravdanosti je opravdao netko drugi. #$%$#&.
“Last.fm” iz špilje, pogledajte klikom na sliku!

2 misli o “Last.fm iz špilje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s