Sinjska buka u Ribnjaku

Sinoć je u Rock klubu Ribnjak održana svojevrsna sinjska večer pod „pokroviteljstvom“ udruge SUK (Sinjska umjetnička komuna), predviđeno je da cjelovečernji program započne predstavljanjem same udruge SUK oko 21h, potom časopisa Uglas!, pa projekcija filmova u produkciji udruge tamo do 23h i na koncu nastup tri benda iz Sinja, redom: DarkvuD, Shewa i M.O.R.T. Kako iz privatnih razloga nisam mogao doći u klub prije 23h, nisam niti posvjedočio događajima koji su se odvijali od samog početka programa, iako, unatoč satnici koja je govorila da od 23h nastupa DarkvuD, to se ipak nije dogodilo i prolongiralo se do gotovo ponoći tako da je koncertni dio večeri bio pomaknut za jedan sat i M.O.R.T zbog kojeg sam u prvom redu i potegnuo do Ribnjaka, je nastup otpočeo dva sata nakon ponoći.
No krenimo redom. Dakle oko ponoći prvi na redu su bili momci iz benda DarkvuD. Koncertni prostor je bio solidno popunjen, iako se (vrlo vjerojatno gazda kluba) u susjednoj prostoriji kod šanka svojim puštanjem Nu-metal hitova iz devedesetih svojski trudio da što više ljudi bude u koncertnom prostoru, to se nije realiziralo sve do izlaska M.O.R.T.-a dva sata kasnije. Kritična masa sinjskih junaka ispred same pozornice je ipak cijelu večer uspjela održati atmosferu dostojnu jednog rokenrol koncerta. DarkvuD je skup mladića ogrezlih u etno/folk/metal/rock izričaj koji kombiniraju sa običajima i kulturnim naslijeđem Cetinske krajine. Sve u svemu ništa spektakularno ako se promatra iz pozicije nekoga tko nije iz Sinja, nema dvadeset godina i ne igra World of Warcraft.
Shewa je bio drugi bend po redu, a ujedno, pokazalo se i u kvalitativnom smislu, spada negdje iza M.O.R.T-a i ispred spomenutog DarkvuD-a. Crossover funka/rocka/hip-hopa, trenutno promoviraju svoje debitantsko dugosvirajuće izdanje „4 jahača apofucklipse“ čije pisanje recenzije sam odgodio upravo zbog ovog nastupa i želje da koncertni nastup potvrdi ili opovrgne moje mišljenje o tom albumu. A ono je i nakon sinoćnjeg nastupa ostalo u neku ruku podijeljeno. Svirački, Shewa nesumnjivo uspješno koketira bazom Georga Clintona i uspjeva sve to začiniti pokojom sasvim solidnom solažom ili punk/rock rifom, ipak, lirički to ne seže puno dalje od nekakve „ulične“ ili „birtijaške“ kritike društva i „slengovske“ poezije. Pomalo sterilno, u vječnom iščekivanju da će se nešto dogoditi, ali to „nešto“ nikako da dođe.
I na koncu M.O.R.T., bend koji u ovom trenutku predstavlja perjanicu ne samo sinjskog rokenrola nego čitave alternativne scene u Hrvata. Ovo je moj prvi susret sa njima uživo i sva ona velika očekivanja su se u potpunosti ispunila. Jednostavno, John i ekipa su energijom i emocijom jedan sasvim drugi svijet, svijet koji je spreman smijeniti Majke sa nekakvog improviziranog rokenrol trona. Manirizmi Gorana Bareta su apsolutno prepoznatljivi i u scenskoj pojavi Johna, ipak svojom punkerskom žestinom on sam kao i cijeli bend dižu sve to na jednu razinu više. Prvo što će te primjetiti od samog početka je fanatična vjera i ljubav prema onome što rade i to, to se ne može fingirati tu nema tate i debele kravate koji to može platiti, kupiti, financirati. Ili jesi ili nisi. Oni jesu. Što se tiče samog nastupa, on je bio manje više posvećen recentnom albumu „Odjel za žešće“ sa kojeg je po reakcijama publike najbolje prihvaćen pretposljednji singl „Meni se skače“ iako tokom večeri svakako ne treba zanemariti opći kaos prilikom izvođenja pjesme „Tango“ a moji osobni favoriti i vrhunac večeri su svakako „bluz jednog nikoga“ odnosno „Nikotinska kriza“, potom divlja i neukroćena „67 sati bez sna“ i ispovjesna „Mali Isus“ pred kojom se većina nazovi rokenrol bendova danas može samo nakloniti, jer novi Kralj je u gradu i ime mu je M.O.R.T.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s