Shewa – "4 jahača apofucklipse"

Shewa je bend iz Sinja, okupljen oko autorske lirike Mihovila Masnića-Shewe, u nekim ranim oblicima ideja o bendu vuče se još tamo od 2004. godine, ali tek od 2012. godine počinje ozbiljnije djelovati i to je rezultiralo debitantskim albumom 4 jahača apofucklipse  koji je izašao u mjesecu svibnju ove godine.

Bend kombinira razne muzičke uticaje, od funka preko rocka do hip-hopa, a lirički varira između društvene kritički nastrojene satire (da ne kažem zajebancije) pa sve do tema sinjske svakodnevnice. Dojam nakon prvih preslušavanja nije bio pretjerano pozitivan, ploča sama po sebi nema gotovo nikakav koncept i kao da predstavlja neku višegodišnju retrospektivu nečijeg rada (što nije isključeno).

Lirika je na trenutke banalna (“Bez tebe sam ja“, “Boli me kurac za to“), iako postoji svijetlih trenutaka kada bend ulazi u “deep down n’ dirty” mod kao u pjesmi “Prokleti grad” ili “hard coreflow u numeri “Fejker” i “Seren na taj rep” gdje Mihovil uspjeva kako lirički tako i u samoj izvedbi dati potrebnu dozu uvjerljivosti čitavoj priči.

Sve u svemu imam dojam da bend “luta“, žanrovski je to čak moguće tolerirati, ipak sveukupno gledajući postoji problem muzičkog identiteta i vizije, naravno, riječ je o debitantskom izdanju i to se sve može pripisati toj činjenici. Iz tog razloga, Shewu valja zadržati u dosegu radara, “4 jahača apofucklipse” ima navedenih nedostataka ali ipak daje znakove “života” i mogućnosti da se trenutni dojam nedorečenosti u buduće transformira u nešto kud i kamo konkretnije i smislenije.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s