Garage in July – "7"

Kada o albumu nekog benda pišeš više od godinu dana nakon izlaska samog izdanja, dvije stvari mogu biti u pitanju. Ili si dobio mail od urednika portala za koji pišeš:

Subject: “Pička mu materina..”

Text:”..oćel’ više taj Garage in July?

Ili ti se svidio album nasumično odabran sa prenatrpanog hard diska, na kojem ima svega od Tome Zdravkovića preko Olovnog plesa (demo i rare) do Children of Bodoma. Recimo da je u mom slučaju riječ o ovom drugom razlogu, a i činjenici da mi je sam Mor Krom Kinski odavno već prišapnuo ponešto o ovim momcima, a ja lijen kakav jesam, udri po Mars Volti i maši glavom na pretenciozna prog preseravanja.

Nego, zlatna Slavonija, točnije Baranja je dom ovih mladića koji službeno postoje od ljeta gospodnjeg dvijetisuće i devetog, a LP album “7” je njihov debitantski uradak kada su dugosvirajuća izdanja u pitanju. Nedavno su novim singlom “Svemirski igrači” najavili skori početak snimanja drugog albuma, pa je krajnje vrijeme napisati nešto o “sedmici” prije nego ne bude prekasno.

Ako ste u vremenu nakon rata koji puta “cruisali” od Zagreba preko Osijeka do Vukovara kao što sam ja u par navrata, blues kao tematski obrazac krajolika koji pratite kroz vjetrobransko staklo, nije nešto što bi vas trebalo iznenaditi, rat je ubio Slavoniju a ova nazovi država ju je sahranila, ali to je sad već druga, bolnija tema. U svakom slučaju “Sad days, lonely nights” Juniora Kimborougha se nameće kao soundtrack tog putovanja s naglaskom na “Lord, have mercy on me”.

Momci iz benda Garage in July se uvelike oslanjaju na delta blues ostavštinu koju vješto kombiniraju sa garažnim rokonrolom ranih Stonesa, The Goriesa, The Sonicsa pa sve do Stoogesa, Jon Spencera ali i Left Lane Cruisera na čiji hillbilly pork n’ beans uvelike podsjećaju u uvodnoj pjesmi “U tvom krevetu”.

Produkcijski je posao odrađen odlično u pogledu hvatanja momenta garaže odnosno juke jointa čija zavodljivost, mističnost i voodoo magija upravo leži u nesavršenosti, distorzija, dojam slušanja stare ploče, znoj, dim – sve se to čuje i osjeti na ovom izdanju.

Premda, da se ne zajebavamo odviše liričkim eskapadama i vratolomijama, šta je na stvari?

Strast i muda. Sve što garažnom rokenrolu treba. Ako to nemaš onda te niti jedan kritičarski mudroser pa taman spretan riječima kao Mark Twain, ne može uskrsnuti među rokenrol mučenike. Autentičnost ovog benda, leži između ostalog u jeziku izražavanja, jer kako ćeš brate o emociji o bluesu ako ne na jeziku kojem te mater naučila i na kojem si sve te tužne i sretne trenutke proživio? Sve drugo bi bila mimikrija i još jedan pokušaj u nizu pretvaranja Drave, Save i Dunava u deltu Mississipija. U redu je izraziti respekt ali i ne biti klon, ovaj album u tom smislu gradi spomenik garažnom rokenrolu uz autentični slavonski odmak od apsolutnog klišeja i statusa “nekog tamo benda koji u ćošku birtije svira blues”.

Gdje mlada je noć, gdje puno je ljudi, cuga na silu, imaju džepove pune para, a, a niti lipe snova, i sigurno osjećaju blues i prazninu, ali, ali ne žele znati. Ma grad još je gori. Jebo te grad. Moram otići..


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s