Bezbelije Apstraklije – "Kad je bal, nek’ je kanibal"

Jedno je sigurno, ovaj mladi sarajevski bend će ukoliko potraje, opetovano morati odgovarati na pitanja o značenju svog imena. Nisam se pretjerano trudio proniknuti značenje, ali plašim djecu s njim, i ide to dobro. Skoro ko’ legendarna babaroga. Doći će Bezbelije Apstraklije po tebe..

Postoje nekakvih cca godinu dana i već su izbacili LP album, s obzirom na sve češću praksu današnjih bendova koji opipavaju teren EP izdanjima, može se reći – hrabro. Naravno, i ugovor sa Croatia Recordsom tu treba spomenuti kao bitan faktor. Produkcija albuma, spotovi i čitav splet audio-vizuelnih riješenja su djelo samih članova benda, što samo govori u prilog činjenici kako se na Bezbelije Apstraklije može gledati višeznačno, gotovo kao na umjetnički projekt a ne isključivo – bend.

Muzički, Bezbelije se kreće u okvirima sarajevske pop-rock škole uz svoj autentični “uvrnuti” odmak, a lirički u smjeru “pythonovskog” apsurda i paradoksa, nadrealizam za 21. stoljeće. S obzirom na “balkanske okolnosti”, to je u suštini odlika inteligentnih pojedinaca koji svoj izlaz iz ludila traže kroz ovakve forme paralelnih svijetova i alter ega, nasuprot recimo punkerskoj žestini i bijesu koji bi istu ili sličnu emociju izrazio angažiranim tekstovima. Pri takvoj konstelaciji stvari, Antonije Pušić aka Rambo Amadeus se nameće kao “uzor” trojcu kojeg čine Turbo Avaz, Bassistaga i Estamlija.

Album koji sadrži dvanaest pjesama najbolje funkcionira kroz otvarajuću “Fukara”, potom “Zlatna kašikara”, “Dozavrat” i recentni singl “Rekla, kazala”. Valja napomenuti kako bi bez svog “uvrnutog” odmaka ka apsurdnom Bezbelije sasvim dobro kotirao u melodičnim pop-rock manirizmima kakve njeguje Dino Šaran odnosno Letu Štuke. Ipak, umjesto još jednog “klona” više raduje tendencija da se ostavi osebujan pečat koji nesumnjivo ovaj album Bezbelija donosi.

Treba ih u svakom slučaju držati na oku s obzirom da je riječ o debitantskom izdanju koje raduje ali i otvara mnoge upitnike na koje će tek naredno izdanje dati pravi odgovor.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s