Mnjenje – "Zubima po ljudima"

Beogradski post-noise/hardcore/punk bend Mnjenje je nastao 2012. godine kao produkt suradnje nekoliko članova iz različitih bendova tadašnje hc/punk scene, album prvijenac “Zubima po ljudima” izdaju sredinom 2014. godine kao “free download” putem svoje bandcamp stranice.
Ovom bendu, odnosno ovom albumu treba Albini. Da, onaj čije pismo Nirvani rado “šerate” i onaj koji je producirao album “Njegov sin” noise benda Joe 4 iz Hrvatske. Kako bi uz nešto novaca i dobrog producenta ovaj album Mnjenja zvučao?
Kao eksplozivna naprava napunjena “rđavim ekserima” u odbrojavanju posljednjih sekundi prije detonacije.
Mjesto radnje: Mulj Balkana.
Sa Steveom na čelu, to bi bilo divno čuti. Ovako, ovo je jedna dobra skica paklenog stroja, nebrušeni dragulj čije sitne manjkavosti neće umanjiti bitno njegovu vrijednost ali će navoditi na pitanje što bi bilo kada bi bilo?

Nego, “Zubima po ljudima” je DIY boksačka vreća koja vas dočeka ispijenog, sjebanog, utučenog i zove vas da svu svoju frustraciju istresete kroz nju. Male tajne kojima misleća manjina ovog čemernog podneblja pribjegava kako bi se lakše nosila sa seljačkim naslijeđem naše svakodnevnice. U suštini vrlo jednostavan princip ispušnog ventila.

“Daj Bog” i “Knauf” su nositelji albuma koji sadrži sedam pjesama s ukupnim trajanjem preko četrdeset minuta. Ove dvije numere zajedno trajanjem čine gotovo polovicu izdanja i predstavljaju manje-više sve što Mnjenje u ovom trenutku zna i može. Ritmička repeticija uz disonantne gitarske tonove tvori atmosferu bunila kroz koju se vokal probija svojim recitalima koji često završe u grču, bijesu i kriku svojstvenom pojedincu bez vjere, nade i perspektive.
Duboki underground, daleko od (ironično) “javnog mnjenja” je mjesto u kojem ovaj bend savršeno funkcionira.

Mala tajna velikog ODJEBITE – svijetu, ljudima, nama.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s