Mor Krom Kinski III – "Centurion!Pripremi vojsku"/"Duga Lazina"

Mor Krom Kinski III je u periodu od posljednjih šest mjeseci izbacio dva nova albuma, da se radi o bilo kojem drugom autoru ispred “dva nova” bi bilo ČAK. Ovako nije, tome valja pridodati i činjenicu da je “mainstream rock za curice” strana Kinskog u vidu njegovog benda Olovni Ples trenutno u nekoj vrsti hiatusa, da ne kažem – čardaka ni na nebu ni na zemlji.

Prvo izdanje je “Centurion! Pripremi vojsku” a drugo “Duga Lazina”, oba su snimljena u studiju “Istočno prigorska svadbena povorka”, spomenuti studio Mor Krom inače dijeli s lokalnom svadbarskom atrakcijom Crni Ključi što donekle objašnjava dozu lokalpatriotizma prisutnu na albumu “Duga Lazina”. Naime i sam naziv albuma će autohtonim dugoselcima natjerati suzu na prigorsko oko jer ako ja kao dotepenec dobro poimam, Lazina je onaj potez između Dugog Sela i Sesvetskog Kraljevca, kojeg s lijeve strane krasi auto i ostali metalni otpad “Beba” a s desne šuma.

O Mor Krom Kinskom se u ovih nekoliko godina postojanja ovog nesuvislog bloga pisalo u više navrata. Nekakav urednički konsenzus bi glasio kako se radi o (u pozitivnom smislu) poremećenom i podvojenom liku, koji ostavlja dojam oporog, žutozubog s grbom na leđima odmetnika/nakazu singera-songwritera koji u suštini duboko u sebi žudi za svjetlima disco kugle, šljokicama, tajicama i rolama (one s 2 osovine). Nešto kao Mitch Buchannon vs. George Michael feat. Boy George.

Kako drugačije opisati “Puljupcima mirim”?

Mitch: “Ostavljam te samu u zagrljaju razbacanih misli..” – uz disco podlogu iz sedamdesetih, dok se šulja van iz stana u crvenim vrućim hlačicama, a još jedna u nizu ostaje uplakana pokraj daske za surfanje.

Da mogu na bilo koji način utjecati na Kinskog, natjerao bi ga da s gađenjem pobaca sav onaj garažni blues koji je s godinama nataložio na svojoj duši i da stvara – disco. Istočno prigorski mamojebni disco.

Osim gore spomenute najbolje stvari na albumu, “Centurion! Pripremi vojsku” donosi još dva klasična Mor Krom trenutka. “Romantični rondo” na stihove Josipa Pupačića je klasična poezija za curice koja samo čeka Nevjernog Tomu da svojim čarobnim melankolik dodirom pretvori ovu pjesmu u još jedan hit Olovnog Plesa. Inače, Pupačić nije izabran nasumično, vezan je naime za Krk, kao i čitav ovaj album koji crpi inspiraciju s tog uz Cres najvećeg hrvatskog otoka.

Kraj album donosi ono što samo mater voljeti može – “Karirani”. Josip Pejaković (brat od megapopularnog Zlatka) vs. Ken Nordine. Monodrama u svjetlu ove definicije:

“Monodrama može da bude i dramski prikaz jednog lica, u kome su, prema teoriji N. Evrejinova, svi likovi su samo projekcija različitih stanja duše glavnog junaka.”

Što će ići u prilog teoriji o podvojenosti autora.

Album “Duga Lazina” donosi uglazbljenu liriku Krkleca, Krleže, Preradovića, Kranjčevića, Vodanovića (Čopora o.p.a) čiji stihovi “naliježu” na muzičku podlogu koja seže od dub stepa do trip-hopa i nazad s naravno nekoliko neizostavnih blues asocijacija kojima je ovaj čovjek bespovratno inficiran…ali dvije stvari su bitne. Naslovni instrumental koji u mnogočemu podsjeća na The Sound Defects i album “The Iron Horse”, downtempo electronic muzika za zamisliti se, za trip po Dugoj Lazini do Granda pa nazad. Druga bitna stvar je jedina čiju liriku potpisuje Stipo Periša, a riječ je o “Majmuni iz Bencek šume”, još jedan dugoselski toponim i znakoviti spomen “disco cipela” u “najWaitsovskijoj” stvari na albumu kako u muzičkom tako i interpretacijskom smislu.

Konačno. Mor Krom kao fantomska pojava kako i priliči nastavlja jahati svog željeznog konja usamljen. Ja bi rado bio Sancho Panza, da nisam Don Quijote i sam.

CENTURION!                                                                                                    DUGA LAZINA


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s