O Hrvatima i tikvicama

Prije par dana sam na javnom mjestu na nekom radiju i ne svojom voljom čuo dramatični vapaj nekog lika:

“Hrvati izumiru!!”

Ej, uplaši me! Zvao sam istog trena doma na fiksni (što znači hitan poziv) da se prebroje.

Uz klasični dodatak/podatak kako svakih mjesec dana nestane zaselak veličine Štakorovca, tugaljivim tonom glas sa radija zaključi kako nas uskoro više neće biti. Šmrc. Vidiš, sada kad o tome razmišljam, Republika Štakorovec, uopće ne zvuči loše a i ima smisla više nego Hrvatska. Nego, isti taj nekidan gledam dnevnik, prvi od kada po novom ide od 19h, i u njemu Goran Jandroković nešto divani. Sjetim se onog frenetičnog: “Hrvati izumiru!!” i jebote, budimo realni, jel to nešto nužno loše?

Izumirale su čitave civilizacije kojima se pripisuju sjajni i nevjerojatni dosezi, a sada kao panika oko naroda čiji izgledni budući premijer je Tomislav Karamarko a trenutni Zoka Milanović (?!). Pa jebote to izumiranje je slow motion i patnja.

Nego, ozbiljnost na stranu, okrenimo to na šalu. Moja supruga i ja smo Hrvati, iako sam ja zapravo Mađar, doduše nisam skroz ali nije loše imati odstupnicu, pogotovo kada si Hrvat. I sad, naša dva sina su posljedično tome Hrvati s blagim primjesama mađarštine, ono ko’ Jamnica s okusom manga. E, al’ šta je?

Nisam nikada bio neki junak matematičar, ali nekakvim jednostavnim izračunom supruga i ja s naša dva sina samo održavamo status quo odnosno negativan trend, jer smo praktički u kategoriji suzdržanih, ni vrit ni mimo. Mi krepamo, klinci ostaju, dva Hrvata minus dva Hrvata = i dalje Hrvati izumiru. Dakle, pojednostavljeno mi bi trebali imati troje djece da bi se svrstali u one koji “vuku kola naprijed” i prekobacuju u korist ovog napaćenog naroda kojem prijeti nestanak.

E sada, uz bolno priznanje kako me za brojno stanje tog napaćenog naroda zaboli kurac, iz sasvim drugih razloga ne bi imao ništa protiv još jednog punjača pelena, (ako bi baš mogao birati, birao bi punjačicu) ispod svog krova. Uz dodatak kako ne pali ona priča “gdje je dvoje tu je i troje” jer nije riječ o tome da bi treće dijete bilo gladno, golo i boso, naravno da ne bi, ali bi kućni budžet bio pod još većim pritiskom čiji ispušni ventil se ogleda u kvaliteti života. Sve je to super, puna kuća (Bob Saget alert), smijeh, radost, veselje ali postoji tu i ona druga, mračnija strana mjeseca.

Neću sada pisati o tome kako se iz dućana moram vratiti sa dva sladoleda, s dva Kinder jajeta, s dva soka i kako bi u slučaju troje to sve bilo X3, pa ti kupi 3×7,99kn Kindera. Jer to je najmanje bitno, ali usredotočimo se na tri stavke: Vrtić, stambeno pitanje i mjesečna primanja. Bitne stavke kod velike većine mladih bračnih parova s djecom.

Pisati ću na osobnom primjeru koji se može uzeti kao neki manje više prosjek, iako ima popriličan broj onih koji su u još nezavidnijem položaju od mog. Konkretno, za razliku od mnogih koji imaju stambeni kredit na 30 godina s mjesečnim anuitetom od 500-600€, kod mene je u pola manje, i broj godina i anuitet.

Nadalje, uzmimo za primjer da se zbroj prosječnih mjesečnih primanja oba roditelja kreće između 10 000 – 15 000 kuna, iako puno više i češće bliže “desetki”, uz napomenu kako su to sasvim dobra da ne kažem odlična primanja, jer poznajem puno ljudi ispod tog “desetka” limita.

Vrtić. Kada za nekoliko mjeseci moj drugi sin krene u vrtić i ako to bude ovaj gradski u koji mu ide brat, to će značiti da ću mjesečno izdvajati 1200 kn samo za vrtić. Godišnje dakle 14400 kuna. Puta dvije a možda i tri godine (jer ne znam hoće li starijeg zakačiti zakon koji najavljuju da se s 6 godina kreće u školu), i to je još dobro jer privatni vrtići u Dugom Selu su još 200 odnosno 250 kuna skuplji, a mnogi nemaju drugog izbora jer u gradskom nema mjesta za sve.

Jednostavnom logikom se može zaključiti da bi eventualno treće dijete značilo barem 5 ili 6 godina duplog vrtića ako uzmemo u obzir da bi najstariji u međuvremenu postao školarac, a ni to nije besplatno koliko čujem.

I sada Vi (mislim ponajprije na velike narikače o izumiranju) uzmite situaciju (i to je dobra situacija ako tako funkcionira!) u kojoj jedan roditelj radi za KREDIT, REŽIJE + VRTIĆ a drugi radi za ono što bi se životom trebalo zvati. Sve sam ja to jako pojednostavio jer uzeti u obzir treba i činjenicu da u stanu od 50 kvadrata nije najpraktičnije imati dvoje a kamoli troje djece, ali dobro, volio bi vidjeti te umjetnike života koji u državi koja čini sve da podveže jaja roditeljima nariču o izumiranju (sic!), državi koja dvadeset i pet godina sama sebi baca klipove pod noge, volio bi čuti jedan argument za tvrdnju kako je izumiranje takvog naroda nešto samo po sebi loše?

“Ženooo?”

“Molim?”

“Kažu na dnevniku da izumiremo kao narod, hoćemo učiniti nešto po tom bitnom pitanju?”

“E, aj donesi tikvice iz špajze i oguli!”

“Ženo, ali Hrvati!?”

“Ne, ne, tikvice sam rekla.”

“OK”

U sljedećoj Bujici: “Jesu li tikvice zapravo iz Šumadije?”

Gost emisije Zdavko Tomac će uz pomoć voditelja Velimira Bujaneca pokušati razotkriti genocidnu stranu tikvica a Domazet Lošo s javljanjem u studio načeti nagađanja o troprstom kodu usađenom u sam korijen te biljke! Specijalni prilog emisije nas vodi na Poljud gdje su najvatreniji navijači proteklog vikenda istaknuli transparent: “Tikvice na vrbe”, a Milorad Pupovac je oštro osudio takvo protuprirodno kalemljenje! Za sam kraj, Tomislav Karamarko najavljuje kako će ukoliko dobije mandat sve svoje napore uložiti da se iz Španjolske uveze takozvana Muha tikvara, ono što je mungos za zmije, to je ova zunzara za tikvice!

Stay tuned.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s