Fića Pijani – "Tužan život"

Ima nešto magično i mistično privlačno u otpadnicima od društva i normi koje pripadnost toj ukiseljenoj porciji zelja nosi. Na neki način ti ljudi na sebe preuzimaju sve grijehe našeg bezuvjetnog pokoravanja, čamotinje i sterilnosti pa se razapinju i ranjavaju najčešće ne shvaćeni od impotentne okoline:

Tužan život je to, svi traže iglu, eksere…

Filip Stevićaka Fića Pijani, kantautor iz Požarevca pripada toj liniji samodestruktivnog “otpora” u koju je implementirana priča o famoznom nestanku i pričama (Boža zvani Pub) koje taj nestanak za sobom povlači. Viđaju ga od Beograda i Majdanpeka do Jamajke, za jedne je moler za druge prosjak, ipak po čemu ga pamte jest ska zvuk koji je smjestio između Dunava, Velike Morave i Mlave te lirika kao svjedok jednog usranog vremena bez nade i perspektive u kojem su se mnogi poveli onom da neko pijan lakše život odrobija

Rijetke snimke (spašene apostolskom predanošću pojedinaca koji su ga poznavali) od kojih je skrpano deset pjesama za album u potpunosti idu na ruku stvaranju urbanog mita o požarevačkom Robertu Johnsonu u potrazi za svojim crossroads bluzom, a kada se tome pridoda autentični “moravski” dijalekt, dobije se zaista neobičan spoj koji seže od satire preko sevdaha do neizbježnog bluza s dna korita Morave.

Ustao sam tako jednog jutra i rekao:
“Mama, ovde je sivo, sumorno i hladno,
Ja ću da se navučem gadno!”
Gleda me keva i kaže:
“Sine, šta da ti kaže majka?
Daleko je Jamajka.”
Al’ jednog dana kad nestanem
i kad’ zamnom počne potera i hajka,
Jamajka više neće da bude bajka!“

PS. Posljednji “update” ove priče govori kako su Fiću autori dokumentarnog filma pronašli nakon 10 godina od kada je nestao. To na neki način i jest happy end za život i tužan kraj za mit o Fići, jer neke legende ne zaslužuju da se sruše ovim našim prizemnim ljudskim čeprkanjem, Fića je što se mene tiče na Himalaji s Elvisom, Morrisonom i ekipom, za drugo ne moram da znam.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s