### – "Svjetlo"

Dugo sam se vrzmao oko novog, četvrtog po redu EP-a sisačkih jahača noise post-apokalipse, poznatijih u narodu kao – ###. Unatoč vrzmanju, stvar je poprilično jednostavna (ili ipak možda nije). Napisao sam do sada gomilu suhoparnih (možemo ih zvati i – KVAZI) recenzija raznih muzičkih izdanja i ono što je ### (ne samo njih, naravno) izdvajalo iz čitave te priče jest situacija u kojoj se pisanje o njihova prva tri EP-a pretvorilo u grozničavo tipkanje čije se ishodište nalazilo u njihovom stvaralaštvu. Uspjeli su stvoriti inspirativno okruženje i atmosferu koja nadilazi isključivo njihov stvaralački impuls. Pisati o muzici (mnogima je to samo po sebi oksimoron) ### nije tek puko šamaranje faktima o mjestu snimanja i žanrovskim odrednicama u kojima se kreću, riječ je o slikama koje titraju pred očima, okusu u ustima i atmosferi koja preuzima primat nad vašim osjetilima. U tome i jest poanta zar ne?

Naravno, sve to naizgled može biti lako izvedivo, ipak, ne pokušavajući napraviti pretjeranu dramu i mit oko jednog muzičkog kolektiva činjenica jest da ### svojim izdanjima pristupa (zazvučati će pretenciozno) studiozno ili možda bolje rečeno sa dosta truda, ljubavi i volje te napose talenta. Ne libe se potegnuti do Beograda i kina (da ne kažem bioskopa) Zvezda kako bi njihova muzika upila djelić atmosfere samog prostora u kojem snimaju, ne libe se surađivati sa nizom drugih glazbenika iz različitih muzičkih izvorišta od kojih su na ovom izdanju najprominentniji Naranča (ex Hemendex, ESC Life, Nina Romić), Saša Rajković aka Zarkoff te ljudi iz bendova Mnjenje, VVhile i TI.

Takav pristup stvaranju i produkciji garantira izostanak puke učmalosti i jednoličnosti u čijoj slijepoj ulici završi većina bendova koja nakon početnog entuzijazma postane propala prikaza u ogledalu svojih ranijih radova. “Svjetlo” stoga dolazi u nekoj vrsti zrcalne forme u kojoj prvi dio EP-a predstavlja onaj dobro poznati interval buke koji se kreće od “repetitorske” “To ti nije prijatelj, to su vrata” preko “Rekli su da će boje nestati, ostale su samo boje” pa do “Zašto horde mraka ljube nebo?” čiji hipnotički uvod polako prerasta u apsolutni nemir, disonanciju, nesklad i negaciju tišine na svim razinama.

Drugi dio predstavlja kako rekoh zrcalni odraz prvog dijela s naglaskom na elektronsko ruho u koje se presvlače navedene numere, što s obzirom na prste Naranče i Zarkoffa u čitavoj priči nimalo ne čudi i stavlja naglasak na činjenicu da često iste stvari različito vidimo i čujemo, ovisno o poziciji u (i na) kojoj se nalazimo. Od ### u nastavku priče treba očekivati i vizualnu komponentu koja će upotpuniti sve ono što se htjelo reći, ispoljiti i pokazati ovim izdanjem. Nekakav završni kadar koji će s obzirom na dosadašnje djelovanje u tom segmentu, zasigurno baciti neko novo svjetlo na “Svjetlo”.

Besplatno preuzmi: TUDE!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s