Swans – Tvornica kulture

afcortes_swans-8494Nakon koncerta u Pogonu Jedinstvo od prije tri godine, Swanse sam odlučio otići poslušati/pogledati i u Tvornici kulture a kako stvari stoje neće mi biti lijeno potegnuti niti do riječkog Pogona kulture početkom sljedeće godine. Nisam se mislio posebno pisanim tragom osvrtati na nastup Swansa, uostalom jako dobar i iscrpan te jedini dostojan osvrt koji sam u hrpi osvrta pročitao jest onaj sa portala Ravno do Dna, ostatak izvještavača je u većini slučajeva promašilo loptu, gol i stadion naklapajući o “monotoniji”, “jednoličnosti” i “nedostatku melodičnosti” kao da S.A.R.S. ili neznam Brkovi nisu u danima prije toga imali svoje bakanalije na kojima se do milog boga moglo tancati i uživati u melodijama Jadrana, Utrina i Fojnice.

Došao si na Swanse iskati melodiju? Da se zabaviš? Da digneš djevojku na ramena? Snapchataš? Jel Gira na bis trebao izaći solo u dresu Mandžukića sa akustarom u rukama pa nešto od Balaševića ili Divljih jagoda zabiberiti? Pa pička ti materina nedostojna.

Eto sad sam se opet malo (ali ne preveć) naživcirao, donekle me svaki put umiri scena nakon što završi praktički 45 minuta duga “The glowing man” i Sancho se okrene na stranu i kaže:

“Ovo je poremećeno”

Ja se stanem okretati da vidim kome je to rekao, ovi pokraj nas se okreću da vide zašto se ja okrećem i na kraju se cijela jebena Tvornica okreće ko ringišpil dok distorzija para uši u uvodu u novu lavinu topovske tanadi koja se survava niz zvučnike prema nama.

I to je sve zapravo što bi se moglo i trebalo govoriti o onome što Swansi u ovom trenutku rade. Nikako nemam intenciju od popa praviti sveca i raspredati neznam kakve neobične mitove o sasvim običnim ljudima, ali naprosto je činjenica da Michael Gira u svom poremećenom perfekcionistički opsesivno kompulzivnom staljinističkom maniru dostiže sasvim novu razinu izvedbe koja u svom intenzitetu, obliku i načinu odudara od velike većine onoga što danas možemo čuti i vidjeti a da spada pod zajednički nazivnik – koncertnih nastupa. Ma zapravo ne odudara, to je istinski next level shit za koji možeš biti siguran da nikada neće imati one pacovsko lešinarske cover bendove koji će se poput ranjenih voluhara povlačiti po rokerskim brlozima izigravajući za sitne pare pajace.

Iza ovih* Swansa će ostati samo gomila sljedbenika i utjecaja koji će se generirati i vizualizirati kroz naredne godine u pokušaju da se na ovaj ili onaj način dostigne barem dijelić poremećenosti koja je u suštini produkt krvavog rada i spartanske discipline koja čvrstim stiskom drži na okupu nepatvoreni talent i viziju čovjeka koji je uspio svoju ideju dovesti blizu razine na kojoj možemo pričati o savršenstvu.

(*mislim na Swanse 2010-2016)


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s