Damir Avdić – “Amerika”

amerika

U žargonu Damira Avdića pravo sam se odviko pisanja o muzici, al ajd nit je ovo muzika nit je moje laprdanje pisanje, našao sam konsenzus. Labav ali konsenzus. Šesti album Damira je samo potrdio ono što sam ja vako pametan ustvrdio još nakon izlaska “Human reicha” da Avdić polako ali sigurno ulazi u zonu samoubojice koji se ubija s leđa, odnosno da svakim novim albumom ponavlja priču s prethodnog uz pokoji izlet u smjeru krvi i prašine te bosanskog čumura koji ujedno predstavlja daleko najbolje dijelove posljednja tri njegova ostvarenja. Da pojednostavim, Damir bi od posljednja tri albuma mogao napraviti jedan odličan baziran na introspektivi i narativnoj formi svojstvenoj književnom uratku “Enter džehenem”.

To je ono što bi ja slušao i što želim čuti, daleko od toga da se u mnogočemu slažem s Damirom u njegovim opservacijama anarho-liberala, nacionalista, fašista, antifašista i inih lezilebovića koji u svojim drkaroškim eskapadama u markiranim majicama drkaju na Hitlera il’ Bakunjina cuclajući koka jebene kole uz svjetla smartphonea…ali ipak daleko više volim kada Damir zagrebe ispod kože do krvi i krene na sebi svojstven način uz ogroman teret tragedije i postojanu dozu ironije pričati svoje priče. Ma ne samo svoje, priču generacije. Zajebane i odjebane. Izjebane. Unakažene. Osakaćene. Tu je Damir najjači. Tu ne svijetli nego sijeva.

“Detroit” je nažalost na albumu “Amerika” jedina takva točka u kojoj Damir izvrće čaršafe istresajući ono što duboko u njemu sjedi i čeka a kada krene izlije se kao lava i tu mu nema ravna. Ta doza cinizma, srdžbe, ogađenosti, sjete, sirove inteligencije upakirane u sitne doze bosanskog humora i autoironije…zbog toga ga volim.

Stoga, nije ovo kritika. Više sebični vapaj.

Kupite album, ne budite pičke. Američke.

https://damiravdic.bandcamp.com/album/amerika

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s