Quo vadis Dugo Selo?

2017-12-16-13-25-28Recentni događaji na dugoselskoj političkoj sceni vezani za raspravu te nadolazeće glasanje o proračunu samo pokazuju koliko je zapravo dubok glib u kojem se naš grad nalazi. Agonija kojoj se ne vidi kraja i koja traje već dva desetljeća urasla u tkivo mjesta koje se diči titulom “grada” iako je “slučaj” epitet koji se nikako ne smije ispustiti iz vida kada pričamo o Dugom Selu, daleko najupropaštenijem i zaostalijem kutku tkz. Zagrebačkog prstena. Trenutni gradonačelnik pokušava stanje očaja i nerada putem sponzoriranih i lobiranih medijskih istupa koji graniče s redikuloznošću, prikazati kao korak prema naprijed iako je više nego očito da tapkamo u mjestu. Toliko najavljivani u predizborno vrijeme “stručni tim” se pokazao kao vajna floskula i obmana te je evidentno da ekipa oko gradonačelnika baulja poput “minionsa” za velikim vođom ne imajući ništa svojega a ponajmanje kičme i karaktera.

Ipak, kako druga strana ne bi zlurado aplaudirala, valja napomenuti kako ovakvo stanje nikako nije isklučivi krimen trenutnog gradonačelnika koji je samo posljedica višegodišnje negativne selekcije čije gorke plodove iz godine u godinu kusamo. Svi njegovi prethodnici zajedno snose odgovornost jer su svjesno zanemarivali opće i društveno dobro na uštrb vlastitih sinekura a u tome im je veliki saveznik već standardna nezainteresiranost puka i katastrofalno loše stanje građanske i društvene svjesti među žiteljima Dugog Sela.

Prijedlog novog proračuna je iznesen uz gomilu šlampavosti, protuzakonitosti i nedosljednosti te je žalosna situacija u kojoj će se na ime lažnog “općeg dobra” čitav taj niz nepravilnosti pokušati zaogrnuti velom tišine i negiranja koji će ovaj grad gurnuti u naredni krug agonije i defetizma. Naša građanska odgovornost nam nalaže inzistiranje na poštivanju zakona, jer u protivnom što će nam zakon? Što će nam red? Što će nam razum? Ponašajmo se onda poput barbara, prepustimo zakonu jačeg da vodi procese, okrenimo civilizacijski kotač unatrag, jer sve je bolje od nakaradnog i selektivnog poimanja prava i zakona koji stvara iluziju življenja u društvu i uređenju koje garantira jednaka prava i obveze za sve.

Car je gol, dragi naši sugrađani i maske su pale. Najavljivane promjene s naličjem smiješka egzistiraju samo u glavama vjerne sljedbe koja sama sebe udara nogom u guzicu uvjeravajući se kako je to za opće dobro. Volonteri s naknadom, pročelnici s enormnim primanjima i gotovo nikakvom odgovornošću, direktori javnih poduzeća s neograničenom moći vedrenja i oblačenja, ušuškavanja svojih rođaka, prijatelja, pobočnika u tople jasle javnih dobara – to je slika našega grada. I to će biti ulje na platnu našega grada sve dok se vi ne trgnete iz dugačkog i dubokog zimskog sna u kojem sanjate da netko drugi vodi računa o vama i vašem interesu. Svaku rupu na cesti i svaki ne postojeći nogostup podijelite s dva kada opsujete jer pola krivice je upravo na vama, a pola na šarlatanima kojima otvarate koridor prema zajedničkim sredstvima tako što s glavom u pijesku čekate da netko drugi riješi vaš problem.

Rezultat je – njima đevrek a vama rupa u đevreku.

Quo vadis Dugo Selo?


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s