Banket u Blitvi!

25396266_979429322208788_5187598726163678516_nMožda niste s tom činjenicom upoznati, ali osim velikog hadronskog sudarača punoglavaca iza negdašnje Bille u našem gradu funkcionira i program SETI (“Search for Extraterrestrial Inteligence”) koji se manifestira kroz pokušaje građana da putem prijave komunalnim službama riješe svoje svakodnevne probleme s kojima se susreću a koji su vezani za opće nepoštivanje komunalnog reda u Dugom Selu. Naime, poprilično je vjerojatnija stvar da će teleskop u Arecibu doći do vanzemaljskih podražaja iz neke udaljene galaksije nego da će vaš prigovor ili prijava komunalnim službama uroditi plodom.

Komunalni red koji naš grad ima nije nekakva pretjerano hinduističko-vedska besjeda koju je potrebno promatrati kroz kontekst Bhadavad-gite i meditacije na uzvisinama Tibeta uz mirisne štapiće vanilije i prah cimeta na lotusovim svježim laticama. Naime, tih propisa se ili pridržavate ili ne pridržavate. Ne bi trebala postojati nekakva siva zona iliti sredina u koju će se svesti sve one nakaradnosti kojima svaki dan svjedočimo u gradu. I dok to tako ne bude, možemo mi slušati priče o potentnoj i rascvjetaloj ljubavi prema gradu, ali baš kao i u slučaju domoljublja, ljubav se iskazuje poštivanjem zakona i propisa a ne mahanjem zastavama i praznom pričom prepunom patetike i folklora.

Dugo Selo će postati grad u onom trenutku kada postane servis svojih građana odnosno onih koji svojim novcem financiraju taj grad i te službe. Dugo Selo neće postati grad ako tu floskulu ponovimo tisuću puta, jer previše je podsjetnika oko nas koji nam govore suprotno. I ne, nitko ne misli kako bi gradonačelnik noću zaogrnut plaštom trebao letjeti iznad Dugog Sela i čarobnim štapićem sanirati sva ta divlja odlagališta otpada, nezavršene građevinske projekte, iskope pune vode, žaba i kukaca, reklame koje bodu oči i nagrđuju javni prostor, ali godinama ne činiti praktički ništa u smislu edukacije i prevencije, to je ipak nedopustivo.

25394948_979429345542119_696654988492926539_oU priloženim fotografijama donosimo samo nekoliko primjera nakaradnosti o kojoj govorimo, počevši od iskopa nikad izgrađene zgrade u kojoj zlopati voda (protivno komunalnom redu) te tako ugrožava život i zdravlje obližnjih stanara, preko raspalih i neadekvatno istaknutih reklama u samom središtu grada do dovitljivog majstora koji na javnoj površini gradi nadstrešnicu za automobil (sic!?). Nije cilj natovariti kaznu na kućni budžet dovitljivom majstoru i prokazati ga kao u doba Staljina, poanta je da ljude treba educirati i držati se komunalnog reda bez odstupanja uz poboljšanje komunikacije stanovnika s komunalnim redarima kako bi se ovakve i slične situacije u budućnosti izbjegavale. Koliko je teško na stranicama grada omogućiti podršku JPEG formatu ili čak dati izraditi aplikaciju po uzoru na grad Rovinj preko koje bi građani mogli upozoriti na probleme u svojoj ulici i kvartu te putem iste aplikacije pratiti u kojoj fazi se nalazi rješavanje njihove prijave?

S takvim mijenama na bolje grad postaje grad, a ne s količinom progutanog vina i kobasica ispod šatora s lakim notama u kirvajskim veselicama koje prate vozikanja u kočiji nalik banketu u blitvi. Možemo mi vikati o gradu koliko nas je volja, sjenka sela nas ipak drži u debelom hladu i vlažnom buđavilu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s