Rezime 2017

18881838_850109621807426_8620848287065051217_n

Za sam kraj kalendarske godine. Mala kronologija događaja u godini na izmaku.

Građanska inicijativa Drugo Selo je početkom godine na zalasku počela sa svojim aktivnostima i vrijeme je da se napravi svojevrstan rezime onoga što smo učinili, ali i onoga što nismo učinili, a možda smo trebali u godini iza nas.

Prije svega, teško je reći da smo nezadovoljni i da imamo pravo na nezadovoljstvo. Opet, određeni osjećaj gorčine postoji ponajprije jer vrijeme kao da poput pijeska curi među prstima dok se mi pripetavamo u ustajaloj politikantskoj žabokrečini Dugog Sela koja je toliko gnjila i duboka da se često zapitamo, ima li smisla?

Gorčina sama po sebi nije nužno loša, ako ništa drži nas podalje od mogućeg uljuljkavanja i potpadanja pod dojam da smo učinili dovoljno ili kako jednostavno više nismo mogli od ovoga. Mogli smo i možemo, to je forte koji nas goni naprijed i koji nam se svako malo ukaže kao kopno na pučini. Možemo jer kada se podvuče crta i ako odstranimo sav mogući egoizam i sebeljublje iz ove priče, ona postoji kako bi više od svega novim generacijama pokazala i naučila ih da plaćati račune, poreze, prireze i povremeno izlaziti na izbore jednostavno – nije dovoljno.

Mi smo mislili kako je to dovoljno i vidimo gdje nas je to dovelo. Toliko puta opjevana negativna selekcija nas je stavila u poziciju taoca isuviše loših otmičara. No da ne duljimo..

Prisjetimo se samo nekih stvari zbog kojih smo ponosni na ljude koji su sebe nesebično dali kroz Građansku inicijativu Drugo Selo. Na Dan planete Zemlje 22.4.2017. godine smo organizirali čišćenje klanca koji prolazi kroz Park šumu grofa Draškovića, osim pola tone raznog otpada na taj dan smo ujedno objavili imena naša tri kandidata za predstojeće izbore te počeli s akcijom prikupljanja sredstava za pokretanje onkološkog savjetovališta pri Crvenom križu u Dugom Selu. Nekoliko dana kasnije (30.4.2017.) smo u Goričinom naselju organizirali pandan političkoj fišijadi na krateru iza (tada još) Bille kako bismo ukazali na ogroman sigurnosni, sanitarni i komunalni problem s kojim se već godinama nose naši sugrađani koji žive u blizini. Došao je kraj godine taj problem i dalje nije niti izbliza riješen, čak štoviše nedavno smo opet upozoravali komunalne službe da vlasnik ne održava osnovni komunalni red na toj parceli (potrgana ograda, jama puna vode, visoka drača). Još jednom smo pozvali na dijalog sve dionika te nesretne situacije kako bi se ista konačno razriješila.

Na praznik rada 1.5.2017. smo umjesto već uvriježenog izjedanja kuhanog graha u parku odabrali vožnju biciklima do Ostrne kako bi čuli probleme koji tište građane tog naselja, dok smo 6.5.2017. godine organizirali druženje u parku grofa Draškovića s naglaskom na potrebu postavljanja zaštitne ograde u parku. Do samih izbora posjetili smo Martin breg i Kopčevec kako bi ukazali na nedostatak dječjih igrališta u tim naseljima, te predstavili našu kandidacijsku listu u Gradskoj vijećnici s nositeljem Sinišom Kljajićem. Na izborima održanim 21.5.2017. godine smo sudjelovali kako na listi za Gradsko vijeće tako i na listi za gradonačelnika. Naš kandidat za gradonačelnika Siniša Kljajić završio je na trećem mjestu (15,24 %) dok je naša kandidacijska lista grupe birača osvojila (13,95 %) te smo kao treća politička snaga u Dugom Selu polučili tri vijećnička mjesta u Gradskom vijeću Dugom Selu (Siniša Kljajić, Renata Jelečki i Ivana Krišto).

Dana 10.6.2017. smo posjetili naselje Puhovo kako bi se informirali o tekućim problemima tamošnjih žitelja, u međuvremenu smo podržali konstituiranje Gradskog vijeća te odmah na prvoj sjednici osjetili vonj baruštine u koju smo zagazili kada smo krenuli putem političkog aktivizma. U subotu 8.7.2017. godine smo gradskim prijevozom potegnuli do naselja Prozorje, popričati sa mještanima i informirati se o osnovnim potrebama i željama tamošnjih žitelja. Nakon ljetne pauze i sporadičnih aktivnosti za sam kraj ljeta 8.9.2017. smo organizirali Kino na otvorenom koje smo smjestili na rukometno igralište popularno Partizanovo. Uz projekciju crtanog i igranog filma osigurali smo i besplatne grickalice, dakako valja naglasiti da ništa od navedenog nije bilo besplatno te je sve plaćeno novcem poreznih obveznika koji nam je uplaćen iz proračuna na ime rezultata proteklih izbora. Na ovaj način smo simbolično željeli pokazati da politika može biti alat u rukama građana te da naša zajednička sredstva ne moraju nužno biti zauvijek izgubljena jednom kada prođu prag stranačkih vrata. U petak 20.10.2017. smo u prostorijama Crvenog križa organizirali prvi inicijalni sastanak na putu ka osnivanju onkološkog savjetovališta za oboljele i njihove obitelji u Dugom Selu. Nekoliko dana nakon toga 29.10.2017. smo sredstvima proisteklim iz već spomenute sume „političkog” novca na ime rezultata izbora kupili električni bolnički krevet koji smo donirali Crvenom križu Dugo Selo kao dio inventara njihove posudionice za građane.

U predvečerje 20.11.2017. smo u rad pustili besplatnu posudionicu za knjige u vidu kućice ispred starog Doma zdravlja, sredstva su također namaknuta iz sredstava proizašlih izbornim rezultatima i povratom iz proračuna. Našim sugrađanima u starijoj životnoj dobi smo 24.11.2017. godine organizirali radionicu u prostorijama Gradske udruge umirovljenika. Projekt je zamišljen kao niz povezanih radionica s naglaskom na društvene mreže i druga sredstva komunikacije putem interneta. Drugi sastanak u cilju pokretanja onkološkog savjetovališta smo organizirali 28.11.2017. godine ugostivši Udrugu prijatelja hospicija u prostorijama Crvenog križa. Na koncu, 20.12.2017. smo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u ovoj godini amandmanima osigurali 158.000,00 kuna više za razvoj gospodarskih djelatnosti u stavci Tekuće donacije.

Između navedenih aktivnosti imali smo još niz prezentacija, objava i poziva javnosti za sudjelovanjem u radu i životu zajednice, kako one političke tako i društveno odgovorne, građanske. Trudimo se biti zamašnjak ka transparentnosti, ali i korektiv postojećim strukturama. Nismo bez mana i nije svaka naša ideja milenijska, ipak ono što nas najviše čini ponosnima jest činjenica da nemamo političke i ideološke očeve i očuhe koji nas drže na povodcu i usmjeravaju kamo bi trebali poći. Kao takvi zasigurno predstavljamo nepoznanicu i enigmu postojećim strukturama naviklim na jednolične stranačke obrasce ponašanja s elementima „borgovske kulture“ ne razmišljanja svojom glavom.

U 2018. godinu ulazimo nikad brojniji i spremni da političku baruštinu učinimo malo manje neprihvatljivom građanima koji, nota bene, dobrim dijelom sami snose odgovornost za situaciju u kojoj se naš grad danas nalazi. Stoga ovu priliku koristimo da Vam poželimo sretne blagdane te napose uspješnu novu godinu uz želju da barem mali dio svog znanja, svojih vještina, svog truda, svoje volje, svog vremena izdvojite kako bi zajednicu u kojoj živimo učinili barem malo boljim mjestom za život nas te na koncu onih koji dolaze nakon nas.

Ostavimo im nešto vrijedno spomena, umjesto odraza našeg nemara!


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s