Na grani imam svoje mjesto

Cjepivo će nas potrovati. Odnosno, ne. Cjepivo će nas oštetiti tek toliko da bi kako nas tako i buduće generacije farmaceutska industrija mogla sanirati i pritom ostvariti enormni profit.Osobno, nemam problem razgovarati o ovim i ovakvim temama. Čak štoviše volim o njima razgovarati. Ne doduše na najbanalnijoj razini zlih farmaceuta iza kojih stoje moćne elite i vuku konce dok se mi nijemo okrećemo u fašističkom stroju korporativnog kapitalizma.

Nije da je moja priča puno kompleksnija, ali postoji odmak.Pisati negativno o Pfizeru ili cijepljenju općenito na Facebooku je samo po sebi apsurd. Jednom prilikom, moj prijatelj (moguće je sasvim da će ovo čitati jer smo prijatelji i na društvenoj mreži) je « šokiran » spoznajom o porijeklu soje u proizvodima izašao s prijedlogom da kao građani probamo i pokušamo ukazati na problem vezan za porijeklo soje u proizvodima koje prodaje Lidl a mi konzumiramo. Najveći dio soje koji mi kroz proizvode konzumiramo nastaje na eksploataciji zdravlja ljudi i na principima ekološke katastrofe.Međutim. Što ćemo s kakaom ? Što ćemo s palminim uljem? Što ćemo s proizvodnjom trapera? Što ćemo…..i tako u nedogled.Živimo u korporativno kapitalističkom balonu. Manje ili više vlastitim izborom. Nije sve u tom balonu tako sivo. Ali sve ima svoju cijenu. Imaš vodu u kući a ne ideš na potok svako jutro? Imaš košaru s voćem u kući a nemaš voćnjak? Imaš centralno grijanje? Imaš auto? Imaš električnu energiju? Imaš cjelokupnu svjetsku glazbenu ostavštinu u džepu. Imaš filmografiju na sticku od 2 cm. Imaš u svako doba noći ili dana mogućnost komunicirati s tetkom u Australiji. Imaš toplu odjeću? Imaš psa ili mačku koji u nutritivnom smislu objeduju bogatije nego većina svjetske populacije? Imaš jebiga.Nego. Soja. Ako ćemo protiv soje, zašto ne I protiv kakaa? Ako ćemo protiv soje I kakaa zašto ne protiv trapera ? Ako ćemo protiv trapera zašto ne protiv pametnih telefona I metala koji se na identičnoj eksploatacijskoj razini dobijaju kao I soja, ako ne I goroj? Ovakvim nabrajanjem uskoro bi došli do Zerzana I njegovog kontra civilizacijskog anarhoprimitivizma I činjenice da je naša stranputica začeta kultiviranjem zemlje I tranzicijom s lovaca sakupljača ka ovome što smo I gdje smo danas.Hoćemo li se stoga vratiti na stablo?

Naravno da nećemo.

Međutim sasvim je pogrešno misliti kako će selektivni izrazi otpora dovesti do bilo kakve promjene. Čak štoviše, oni će samo još više naglasiti apsurd u kojem aktivno sudjelujemo te dakako ukazati na licemjerje. Ne bojimo se mi cijepljenja niti farmaceuta. Bojimo se narušavanja našeg eksploatacijskog modela koji nam je omogućio konformizam koji živimo. Famozni Covid je jasno ogolio tu činjenicu.Da li možemo biti bolji nego što smo sada?

Možemo. Još uvijek I uvijek.

Međutim, od svih svojih prijatelja I poznanika, od sve te gomile fight the power back I famoznih koncertnih incidenata na Wall streetu, vansica na nogama I cheguevarovskih motiva na prsima ostao je jedino I samo da oprostite – kurac. Niti jedan od njih, niti jedan od nas nije niti u najbanalnijim oblicima u svakodnevnicu uvrstio bilo kakav oblik samodostatnosti I simbioze s prirodom I njenim resursima. Sve, ali sve se svelo na puko palamuđenje iz ugodne zone kapitalističkog komfora. Stoga, krajnje je vrijeme da prestanemo – srati.

Osim dakako ako u ovom trenutku ne čučite negdje u žbunju u okolici Korenice obučeni u jutenu vreću I s kopljem u ruci čekate zeca dok vam žena u špilji topi maslačak za čaj a dijete se igra javorovom grančicom koja liči na vjevericu. Onda, imate svako pravo kapitalističkim utjerivačima danka odriješiti pravo na ingerenciju nad vama.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s