Zbogom ikono


Za nas iz osamdesetih koji se sjećamo ujdurme oko Svjetskog prvenstva 1986. godine u Meksiku je bespredmetno raspravljati tko je najveći ikada. Ne treba niti pokušavati ulaziti u tu priču. Nismo ga mi niti proglasili. Proglasio se. Generacije prije nas su pričale o Peleu (i ne samo Peleu). Mi smo imali Diega Armanda Maradonu (i ne samo njega). Ali, svi smo željeli igrati kao on. Nismo znali niti smo mogli znati, kako živi, gdje živi, što vozi, s kim spava – niti je to bilo bitno– htio si igrati kao on. Igra je bila u prvom planu, jer konačno – Diego Armando Maradona se igrao nogometa, igre, jedine igre koja nudi priču o prosjaku i kraljeviću, na dlanu i sasvim opipljivu. Zbog toga i jest toliko opijajuća i zbog toga i jest toliko moćna u omađijavanju mase.

Ovoga puta, nije me sram čak niti knedle u grlu. Iako ne volim patetiku niti epitafe niti bilo kakve druge post mortem tričarije kojima se (još božemioprosti vrućem) pokojniku daju i pridaju svojstva koja u većoj mjeri nije imao niti ih je baštinio. Nema potrebe. Vijest o smrti Diega Armanda Maradone me rastužila. Sebično i ljudski. Rekao bi dječje. Jer na koncu on i jest ostao živ samo u meni kao djetetu. Diego Armando Maradona – tako smo izgovarali. Doslovce. Nije bilo teško. U trku. Nakon prvog uspješnog driblinga zaustiti DIEGO ARMANDO MARADONA i sjuriti se kao on onomad prema Shiltonu.

Njegov post nogometni život nikada nije imao ništa s onim Diegom Armandom Maradonom kojeg je znalo dijete u meni. Za nogometnog života je nadrastao samoga sebe i učinio nebitnim sve ono što će uslijediti a od čega je malo toga bilo inspirativno i lijepo. Ali. Malo toga i bitno.


Zbogom ikono.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s