Rimski muftija

Ljudi se često libe i ustručavaju pričati o svom izboru prilikom sudjelovanja u izbornim procesima. Ne mogu dokučiti koji je konkretan razlog za takvo što, ali dobro, osobno nikada nisam imao problem izreći, elaborirati i argumentirati svoj izbor. Pa makar par mjeseci kasnije bio izložen “j…. te oni tvoji”, jer naravno, starom dobrom navadom preuzimaš sav budući krimen partije i pojedinaca kojima si dao svoje povjerenje. Počevši od ere Ive Sanadera na ovamo, maksimalno sam pojednostavio svoj izborni odabir. Naime, moj glas će uvijek i zauvijek ići novom trećem putu, odnosno onoj političkoj opciji koja će se iz hrpe novih/neopterećenih/svježih isprofilirati kao famozni “treći put”. Pa sam tako dijelio svoje glasove ekipi iz MOST-a i iz Živog zida i likovima poput Mikšića ili Kolakušića te na koncu i ekipi iz Možemo odnosno RF-a. Može se reći da ovakav moj “inovativni” pristup može u nekoj varijanti dovesti na vlast Adolfa i Josifa. Možda i obojicu istovremeno.

Recentni preferencijalni glas je otišao gđi. Biloš iz RF-a. I to iz jednog sasvim “pragmatičnog” razloga, doduše u ovoj konstelaciji stvari i poprilično apsurdnog te kontradiktornog. Naime, nominalno RF predstavlja suštu opoziciju plemensko/rodijačkom sustavu klasa i kasta, barem na onoj kolokvijalno-mudroserskoj razini. I onda, izađem na izbore i u mojoj II izbornoj zaokružim Biloš jer to prezime vuče porijeklo iz zapadne Hercegovine, odakle dobar dio mog zaleđa vuče svoje korijenje. Došao sam u Rim i ugledao Muftiju.Nego. Ono što mi nije i nikada neće biti jasno jest pozicija u kojoj neka politička opcija sudjeluje u političkom i društvenom procesu te mu samim time daje legitimitet, dok se na razini teorije odriče i poriče svaki oblik legitimiteta istog tog sustava s kojim si svjesno i vlastitim izborom odlučio igrati kolo. Meni je, kao dioniku lokalnog izbornog procesa na razini birača i biranog, izrazito teško prihvatiti činjenicu kojom ja na takav način dajem legitimitet tom prasećem procesu u kojem ulaziš u kolo s takvim…….nisam siguran niti kako bi ih više nazivao jer je često čitava ta slika toliko nadrealna da ti ostaje samo blenuti i zamišljati nekakav asteroid koji odnosi u pičku materinu i tebe i njih.

Da skratim. Sudjelovanje u političkim i društvenim procesima na razini parlamentarne demokracije u RH nužno pretpostavlja kontaminaciju. Malo sirovije prikazano, sudjelovanje u tim procesima nužno pretpostavlja ulazak u fekalnu baruštinu uz zaludnu nadu da ćeš održati glavu iznad površine. U toj i takvoj konstelaciji stvari, pokušaji istaknutih pojedinaca iz RF-a da prikažu sebe kao mirisni pupoljak vedrine je koliko apsurdan toliko i smiješan, taman kao i moj izborni odabir temeljen na plemenskom uzusu a iniciran samo i jedino pukim očajanjem.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s