Suve gloginje

Sinonim za izvolijevanje ili traženja kruha preko pogače u našoj kući su oduvijek bile “suve gloginje”, koje je pokojna baba Luca izvlačila iz svog foldera “Kroz šibe života” i svega onoga što je u mnogočemu obilježilo njeno teško djetinjstvo/život/prije/za vrijeme/nakon II svjetskog rata u zapadnoj Hercegovini. Osušeni plodovi gloga su se toliko ustalili, da sam ih preuzeo u komunikaciji prema dvojici svojih sinova bez da sam bitnije istražio uopće o čemu je zapravo riječ. Mislim, definitivno “suve gloginje” same po sebi ne asociraju na teleća rebra ispod sača, opet, tek nedavno sam se dao u “istraživanje” i našao podatak kako ne postoji biljka koja bolje djeluje na zdravlje srca. Dobro, te podatke se uvijek može i treba uzeti s rezervom, opet, duboka starost babe Luce mogla bi dati koji srebrnjak u prilog toj tezi. Kako god, klasični razgovor koji bi inicirao potezanje “suvih gloginja” je išao ovako:

Brat i ja: “Šta ima za ručak, gladni smo?”

Mama: “Mahune su na štednjaku.”

Brat i ja: “Jel’ ima nešto drugo?”

Baba k’o Jaap Stam u 92-oj po kiši pri rezultatu 0:0 na vrhu 16 metara s obje noge prema koljenima igrača koji je predao loptu a valjda 10 sekundi ranije:

“Jeli bi vi i suvih gloginja da ste gladni!”

Kroz kontekst “suvih gloginja”, recentna naricanja nad mentalnim zdravljem djece i mladeži a uslijed pandemije su poprilično zamorna i deplasirana. Ne pada mi na pamet pričati (a ipak evo pričam) kako ja kao klinac nisam imao pandemiju ali sam imao MIG-a koji u pola nogometne utakmice 2 kilometra dalje spiči raketu u skladište municije ili kako nisam imao pandemiju ali sam veći dio adolescentske dobi preživio na slancu i buhtli sa sirom ili se dizao u cik zore da se stane u red za crni kruh ili kako smo glodali slatkiš zvani suhi rogač ili kako se pravila “domaća” lino lada koja je imala okus mlijeka u prahu s mlijekom u prahu. I ne pada mi na pamet hraniti klince tim pričama kako je njima super i kako je ovo što sada žive zapravo mittel europski san u odnosu na razdoblje od samo 25 godina ranije. A i to razdoblje od prije 25 godina ranije je bio hedonistički raj u odnosu na 50 godina ranije kada su se “suve gloginje” slasno mljackale. Jednostavno stisni zube i ne jedi govna jer doista ne vidim kako će mladima danas pomoći naše snebivanje nad tim što je eto njih (nas) snašlo. Kao, neće biti normalni nakon ovoga?

A bez ovoga bi znači bili normalni?

Što uopće znači biti normalan?

Nda.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s